Търсене в този блог

вторник, 29 октомври 2019 г.

"Кралица на въздух и мрак" - Касандра Клеър

"Никой от нас не дължи никому всяко късче от историята на душата си."


Невинна кръв е пролята на стъпалата в Залата на Съвета – свещеното укрепление на ловците на сенки. След трагичната смърт на Ливия Блекторн Клейвът е на ръба на гражданска война. Част от семейство Блекторн заминават за Лос Анджелис, в търсене на източника на зараза, която бавно унищожава магьосниците. Междувременно Джулиън и Ема предприемат отчаяни мерки, за да забавят проклятието на забранената любов между парабатаи, докато поемат на опасна мисия в царството на феите, със задача да върнат Черната книга. Това, което откриват в Дворовете, е тайна, която може да унищожи света на ловците на сенки и да отвори мрачен път към бъдеще, което никога не са си представяли, че е възможно. Хванати в надпревара срещу времето, Ема и Джулиън трябва да спасят света на ловците на сенки, преди смъртоносното проклятие на парабатайската връзка да унищожи тях и всички, които обичат.


"Семейството е повече от кръвта във вените"

„Кралица на въздух и мрак“ от Касандра Клеър е последната книга от поредицата „Тъмни съзаклятия“, това е книга, която отлагах дълго време, защото знаех, колко трудно ще преживея болката и мъката на героите, историята продължава точно от там където свърши втората т.е в епицентъра на една огромна бъркотия, изпълнена със смърт, загуба и огромна болка, с края на една надежда.
Тази книга ни изпраща на едно приключение, изживяваме толкова много неща заедно с героите, в толкова много моменти оставах с отворена уста и трябваше наново да прочета какво за бога се случи току-що. Историята на семейство Блектор, Ема Картес, Кристина, Кийрън, Кит Херондейл изживя своя апогей, съпътстван с много болка, мъчителни моменти и ужасно много борба, с пощата на другите ми любимци Клеъри, Джейс, Алек, Магнус, Изи и Саймън тази книга се превръща в едно истинско съкровище. Тук нямаше моменти, в които читателя да си събере мислите, всичко бе динамично, изпълнено с опасност за героите, таман са се измъкнали от единия проблем и другия вече ги чака на вратата.


"Вярата не означа никога да нямаш съмнения. А да притежаваш каквото е необходимо, за да ги преодолееш."

За пореден път Каси показа колко безжалостно може да бъде към героите си, да ни разкаже една невероятна история без да жали както техните сърца, така и нашите. Нямам търпение за другите и поредици, тази която ще излезе през 2022 сега и забравих името, но тя ще бъде за Тай, Кит и Друзила и аз естествено нямам търпение за нея. Сигурна съм, че тези тримата ще се забъркат в огромни каши. Вече излезе и другата и книга "Призраци от пазара на сенките“ и аз съм си подготвила пакет носни кърпички, дори в момента книгата ме гледа обидено, че редактирам това ревю докато тя ме чака.
Да се  върна вече към книгата.  Изключително много се изненадах, когато разбрах, че в книгата има няколко страници с илюстрации, те са красиви и въздействащи, още по живо се обрисува картината в главата ми.
Наумила съм си да направя маратон на книгите на Касандра Клеър, отново да изживея това приключения. Абсолютно всички книги на Каси излезли на българския пазар, а за тези които не знаят те ама изобщо не са малко. За тази цел трябва да съм в почивка от университета, защото щом започна тези книги няма да имам ама никакво желание да ги оставя, за да чета някой учебник. Само да сметна значи Реликвите имат 6 книги, Адските устройства са 3, Тъмни съзаклятия са отново 3, после Хрониките на Магнус Бейн, Истории от Академията за ловци на сенки и естествено най-новата книга, с която издателство Ибис ще ни зарадват - т.е това са 15 книги изпълнение с невероятни приключения, неповторими герои, и чувства кой могат да разбият сърцето на всеки. Ако до сега не сте чели нищо на Каси, вече знаете колко много книги имате пред себе си, колко богат е светът на ловците на сенки.


"-Да осъзнаеш, че си допуснал грешка, и да се опиташ да я поправиш, е всичко, което всеки един от нас може да се надява да стори."

Сега искам да предупредя всички, които не са чели книгата оттук нататък ревюто ще съдържа спойлери, защото просто не мога да се въздържа трябва да излея всичко, което тази книга ми причини, а и факта, че е последната книга от поредицата мисля, че мога да си го позволя.
Каси гениално си изигра картите когато създаде тази алтернатива вселена Туле, как смъртта на Клеъри би променила всичко, как Джейс би останал бездушната слугиня на Себастиан, едни свят завладян от него, бе много интересно как любимите ни герои са се справели в този свят. Изключително болезнено беше, толкова много съсипани животи, Теса и Джем, Алек и Магнус... А Ема и Джулиън в този свят, как са се жертвали за да спасят децата, как са станали помрачени... и как въпреки че са такива те отново се обичат е бе просто....Единственото хубаво в тази реалност бе факта, че Ема и Джулиън могат да бъдат заедно и  че Ливи бе жива. Дори честно казано ми се иска да прочета още за тази реалност, особено след това което Ема и Джулиън направиха.
Отношенията на Кит и Тай са ми много интересни, усещам как ще се развият те, но за  жалост в тази книга техните пътища са разделиха, Теса и Джем взеха отново един Херондейл под крилото си (и от това ми идва да ревна). Тъжи ми е, че Кит и Тай не успяха да оправят отношенията си, но от една страна има смисъл в това, нека Кит да поживее със свои истински роднини, с хората, които го обичат да порасне и да стана истински ловец на сенки.


"Веднъж и беше обяснил, че онова, което го пленява в рисуването, е мигът, в който рисунката оживява. Мацването на боя или драскането с молив, което я преобразява от нещо бездушно в жива, одухотворена интерпретация."

Джулиън в тази книга си ме дразнеше, т.е когато беше без чувства, тогава той не беше себе си и ми идваше да го набия, но когато отново беше себе си за пореден път разбрах колко много си го обичам. Харесвам образа му, защото той е родителят докато той самият е дете, от рано е научен как да се справя със света, как да мисля, че да защити любимите си хора. Любимите му хора са тези заради, които той би обърнал света на опаки, а любовта му към Ема е красива, изпепеляваща, заслужаваща своя щастлив край. Предполагах, че Каси ще направи така че те да за заедно, но очаквах да е много по болезнено за читателя, не че се оплаквам, отношенията на тия двамата през всичките книги бяха поставени в опасност, но наистина си мислех, че пътя до щастливия им край ще бъде много по емоционално съсипващ. Като четох ревюта за тази книга, а и за другите срещнах много негативни мнения за Джулиън, но всеки с мнението си, аз лично много си го харесвам.


"Маските, които носим заради онези, които обичаме - помисли си Даяна. - Джулиън би оставил кръвта му да изтече, без да поиска превръзка, от страх, че молбата му може да ги разстрои."

Още в ревюто за първата книга казах колко много си харесвам Ема, тя ми е една от любимите
женски персонажи и в тази книга не ме разочарова. Често наистина не знам какво повече да кажа за нея. Тя е прекрасна просто. Приятелството и с Кристина е красиво, един лъч светлина. 
Триъгълника Кристина, Марк и Кийрън не знам как точно да реагирам на него, не го очаквах определено ама и как за бога трябва да се предвиди нещо такова. И тримата сами са себе си много интересни персонажи. Според мен от тримата Кийрън извървя най-дългият път, претърпя най-пълната промяна. В началото на "Лейди полунощ" ама изобщо не го харесвах, а сега ми е един от любимците.  Определено искам да проследя тяхната история.
Обожавам факта, че в книгата участваха и другите ми любимци. Джейс и Клеъри бяха много сладки особено в моменти с Ема и Джулиън, Алек и Магнус и тяхната така красива любов, Изи и Саймън е неговия така забавен подарък за Джулиън, да не забравям Теса и Джем.


"Един умен човек, когото познавах някога, веднъж каза, че не сме в състояние да разберем живота, така че не можем да се надяваме да разберем смъртта."


"Кралица на въздух и мрак" от Касандра Клеър последната и книга от тази поредица държи читателя на тръни, с майсторския начин, по който пише картините оживяват пред очите на читателя. Поредният край на още една прекрасна поредица, нямам търпение за следващото приключение, което ще ни измисли Каси!


Ревю на книга първа от поредицата тук.
Любими цитати от любими книги тук.
Ревю на втората книга тук.
Любими цитати от любими книги тук.
И Любими цитати от любими книги за тази книга тук.
Любими цитати от любими книги от "Академията за ловците на сенки" тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар