Търсене в този блог

сряда, 26 юни 2019 г.

"Проклятие за мрак и самота" - Бриджит Кемерер

Принц Рен, наследникът на Ембърфол, е прокълнат. Принуден да повтаря есента на осемнадесетата си година отново и отново, той може да бъде спасен единствено от любовта. Но в края на всяка една есен, той се превръща в чудовище, унищожаващо всичко и всички. И след толкова много провалени сезони, кралството и хората му едва оцеляват.
Животът на Харпър никога не е бил лесен, но тя се е научила да оцелява. Не позволява на нищо да се изпречи на пътя ѝ – дори на церебралната парализа, от която страда. Когато попада в света на Рен, вече нищо не е както преди. Могъщи сили се изправят срещу Ембърфол и ще е нужно нещо повече от разваляне на проклятието, за да спре разрухата.


"...съдбата на всички ни е предначертана. Често сме поставени пред труден избор, но все пак можем да избираме."

"Проклятие за мрак и самота" е първа книга от новата поредица на Блиджит Кемерер, която завладява читателя с увлекателен начин на разказване, със свят изпълнен с магия и опасности, с героиня, която въпреки всичко се бори със зъби и нокти, която не се предава, не се подава на страха.
Има си причина Красавицата и звяра да ми е любимата приказка, има си причина Бел да ми е любимата принцеса. Всички други ми се струваха като разглезени патки, които чакат принца да ги спаси. Само Бел е тази всъщност, която спасява принца, тя се влюбва в него докато е чудовище, защото не се влюбва във външността му, а в това което е вътре. Сега като се замисля май съм казвала това и в друго ревю?
Книгата ни предоставя един преразказ на тази история, имаме принц, имаме обикновено момиче, едно проклятие, което утежнява живота на всички, но също така имаме едно царство, пред което стоят още мното борби и битки. Нашата принцеса трябва да се влюби в прокълнатия принц и да спаси всички. 


".....нямаше нужда да и казвам, че я обичам в сетния и час, защото тя го знаеше. Важни са не последните мигове, а всички предишни."

Харесах начина на писане на авторката, това е втората книга, която чета от нея и ми допада как представя историята на читателя. Самата история не е нещо не чувано до сега, но все пак е интересна, хареса ми, че тя не се свеждаше само до развалянето на проклятието, а има доста друго аспекти. 
От гледната точка на героите не останах кой знае колко впечатлена. 
Харпър не е принцеса т.е не е разглезена и не очаква уважение, което не заслужава, тя не се подава на чара на принц Рен, който не е чудовище през голяма част от времето, чак когато той започна да се разкрива, спря да се държи като наперен пуяк, Харпър започна да му вярва. Техните отношения постепенно се развиха от недоверие и явен неприязън, стъпка по стъпка изградиха доверие и приятелство.
Харпер ме спечели още с първата си поява в книгата , харесах нейната борбеност, та нейното първо действие е да се бори със зъби и нокти, да търси изход. Тя прояви много смелост, справи се с много опасности и определено се издигна в очите ми.
Рен не успя да ме спечели въпреки, че искам той да е с Харпър, беше прекалено изряден, мисли с 10 хода напред, нещо в образа му ме дразнеше, прекалено обиграно се държеше, чак когато той започна да действа не по план, започна да ми допада.
.... но не знам, ще видим как ще бъде във втората книга. 
Края на книгата повдигна нови въпроси, нови опасности са поставени пред героите. 
Не ми хареса, че е възможно наличието на любовен триъгълник, буквално виждам, как във втората книга героинята ще е разкъсва между избора с кого да е. 


"Убедила съм се, че именно когато светът изглежда най-тъжен и мрачен, отнякъде се появява лъч надежда."

"Проклятие за мрак и самота" от  Бриджит Кемерер е първа книга от нова поредица, която изпраща читателя в едни свят изпълнен с магия, с един прокълнат принц и едно обикновен момиче, която само с това да бъде себе си може да промени всичко из основи, защото в свят с магия, с проклятия единствения начин да победиш може би е просто да бъдеш обикновен. 


Благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар