Търсене в този блог

петък, 3 май 2019 г.

"Двама могат да пазят тайна" - Карън Макменъс

Елъри поназнайва нещичко за тайните. Нейната майка притежава доста, а баба й – също. И колкото по-дълго стои в Еко Ридж, толкова по-ясно й става, че всеки крие по нещо. Работата е, че тайните са опасни – а повечето хора не са добри в опазването им. Ето защо в Еко Ридж най-сигурно е да ПАЗИШ ТАЙНИТЕ ЕДИНСТВЕНО ЗА СЕБЕ СИ."Двама могат да пазят тайна" от Карън Макменъс е втората книга от авторката, която чета и определено мога да кажа, че и тази като първата ми хареса много, хареса ми историята, как бе измислена мистерията, харесаха ви героите, заплетени в тайни. 

Винаги съм харесвала криминалните сериали, та аз сигурно съм гледала пет пъти Касъл, но до сега не съм обръщала особено внимание на такива книги. Ако не се бъркам "Един от нас лъже" от същата авторка е първата такава книга, която съм прочела.  Определо мога да кажа, че "Двама могат да пазят тайна" ми хареса много повече. Загадката, ме впечатли и оплете, и аз като главната героиня Елъри се лутах из тайните и лъжите на другите герои.  Опитах се да разгадая какво крият героите, какви тайни се спотайват из това малко градче и най-важното мъчех се да разбера кой е убиецът и защо го прави, но уви не успях. Яно не съм Агата Кристи, та аз дори не успях да си създам собствена версия за това кой е лошия.... Явно трябва да чета повече криминални романи.
Края ме изненада, изненадах се кой е лошия. Някой позна ли? Ако да кажете ми кое го е издало? 
Сюжета се върти  около едно малко градче, за двамата нови жители в него - близнаците Елъри и Езра и трагедията, в която са заплетени хората от този град. Защо винаги в малки американски градчета се случват такива неща? Имам чувството, че при нас няма как да стане нещо подобно, най-малкото няма как няколко младежи да си пъхат носовете из разследване на полицията. 
Но винаги в американските книги и сериали точно група от няколко тинейджъри е в епицентъра на събитията, те не могат да се задоволят да си седят на четири буквията, а ровят и търсят истината. Не че това го намирам за лошо, именно от една такава ситуация излиза хубава книга като тази, но просто съм забелязала това. 
Хареса ми, че отново действието бе от повече от една гледна точка, а именно от двамата главни герои Елъри и Малкълм, така проследихме действието от гледната точка на новото момиче и на момчето, което е излорирано заради нещо, което е станало докато той самият е бил малко момче. 
Книгата определено носи тъга заради загубите и трагедии, които са сполетели героите, заради чудовището, което носи смърт. Тъжно е, когато заради един лош човек, толкова животи са погубени, толкова млади хора, можещи да променят света, не са могли дори да пораснат наистина. Герите се лутат из трагедиите тайните и мистерията в това малко градче, търсейки мястото си в него и търсейки виновника за всичката тази болка. Главната четворка в книгата се състои от Езра, Елъри, Малкълм и Мая. 


"Когато дойдеш на света с друг човек, той е толкова част от теб, колкото и биенето на сърцето ти." 

Елъри близначката обсебена от убийства, попаднала самата тя в кримка. Факта, че постоянно чете за мистерии, за убийства я е направило изключително недоверчива, караща да не вярвам лесно на хората, съмняваща се и там където няма за какво. Тя си научи урока, че не всеки понякога държаш се странно е лошият, а точно обратно обикновено истинското зло, се спотайва, излиза на дневна светлина и изглежда напълно обикновен. Харесах я, хареса ми именно това в нея, че подлога всекиго на подозрения, а ни виждам просто хубавото момче и веднага не озова  в прегръдките му, вярвайки му на 100%. 
Езра братя на Елъри за него не можах да си изградя кой знае какво мнение, добричък готов да защити сестра си, общителен носещ лъч светлина. Малко или много една противоположност на Елъри, но нали за това са близнаците да се допълват един друг. 
Малкълм главният мъжки персонаж в книгата, малко или много аутсайдера изолиран от хората, заради това което се е случило преди години с брат му, носещ на плещите си погледите на всички, него си го харесах много, той още от началата за мен си беше невинен, дори не допусках, че той може да е лошия. Осъзнавах, че авторката нарочно може да разказва историята така, че да не можем да се съмняваме в него, но аз не можах да се накарам да го подозирам. 
Мая - най-добрата приятелка на Малкълм, тя беше просто фон, малко грубо но не ми направи впечатление, не участва кой знае колко в действието. 
И да каже нещо по така..... Корицата е много красива, определено ще стои супер до първата книга. 


"Двама могат да пазят тайна" от Карън Макменъс е втората книга излязла на българския пазар от авторката и е способна да грабне читателя, да го отведе в малко градче, изпълнено с тайни и загуби, книга, която ще ви предостави мистерия (е не в размерите на някоя книга на А.Кристи де), ще ви накара да си размърдате мозъчните клетки и заедно с героите да разрешите случая, или да се провалите и самите вие да се оплетете в тайните. 

Благодаря на издателство Екмонт за предоставената възможност.

Спойлер!!!!
П.П. Едно от моите предложения бе: Брук е спала с мъртвият си учител, но уви не се указах права, но все пак е имала връзка с по-възрастен мъж. Не съм била чак толкова далече от истината, само обърках точно с кой. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар