Търсене в този блог

понеделник, 18 март 2019 г.

"Кой е излишен?" - Ник Стоун

КОРТНИ КУПЪР – КУП
Зарязан. Отново. По принцип не бих имал нищо чак толкова против, но точно в този момент Най-добрата ми приятелка и единствен извор на утеха, Джупитър Санчес, ме игнорира заради някакво си момиче.
РЕЙ ЕВЕЛИН ЧИН
Мислех, че като новодошла ще бъда „излишна“, но Джупитър и Кортни ме накараха да се почувствам сякаш съм на точното място. Също така усещам, че искам да го целуна. Нея също. Което прави нещата много... много сложни.
ДЖУПИТЪР ЧАРИТИ-САНЧЕС
Единственото по-лошо от това да изгубиш момичето, което обичаш, заради момче, е да го изгубиш заради твоето момче. Което означава да изгубиш и него също. Трябва да направя нещо по въпроса...

"Кой е излишен?" от Ник Стоун е една как да кажа тинейджърска книга, в която се говори за собствената самоопределеност, за любовта и приятелството. Книга, която хваща читателя с лекия начин на разказване и с приятните герои. В нея ще намерите силно приятелство, любов, лека завист на моменти и трудности в определеното на това какъв си, и какво изпитваш.
Чувствате ли се неудобно от това, че харесвате собственият си пол, и не изпитвате нищо към срещуположния? Или не можете да решите? То тази книга може да ви помогне. Героите са изправени пред трудната ситуация да решат, да разберат кои са и да се справят с чувствата си. Защото ако цял живот си мислил едно нещо за себе си, определял си се като еди какъв си и изведнъж това се промени? Какво значи това за теб? Нима до сега си лъгал околните? Нима до сега си живял един лъжлив живот? И какво значат новите ти чувстват? Дали това ще промени абсолютно всичко?
Книгата говори именно за такива неща. Първоначално имаме двама най-добрите приятели, Куп и Джупитер, изключително близки, споделящи всичко един с друг, само не и най-голямата тайна. И естествено тази идилия малко или много се разрушава когато новото момиче Рей пристига в града и става част от тяхната компания. Това трябва да ви покаже каква тинейджърска драма става на въпрос в тази книга.
Това се брои за спойлер за това може да не го четете:
Но често как по точно само приятели, дори най-добри приятели ще се гушкат така и ще спят заедно. Какво учудващо има, че Куп постоянно го зарязват (дето той самия си го проси). Извинявай ама ако приятеля ми спи в едно легло с най-добрата си приятелка, дори тя да харесва момичета, изобщо няма да съм ок.
Край на отклонението.
Хареса  ми, че историята бе разказана от различни гледни точки. Самата книга бе разделена на три части, като всяка част се разказва от името на един от тримата главни гери.  Тако читателя може да проследи мислите и чувствата им. Само едно не ми допадна и то е не е кой знае какво просто, например в първата част бе от гледна точка на Куп, но ми се искаше и после като се случиха супер много други неща, да проследя мислите и чувствата му. Супер е да има различни гледни точки, но да не е разделено точно така на части, а да има някаква последователност, тази глава от гледна точка на един кой си, другата от друг герой и така. Например исках да знам как Куп мисловно е приел предложениято на Джуп за рождения му ден, това определено щеше да бъде интересно.
Май трябва да поговоря за героите.
Куп - той беше миличък, безнадеждно влюбен и измъчващ се от това.
Рей - ама изобщо никак не харесах Рей. Не можах да я разбера, не можах да почувствам близост с нея, беше ми просто прекалено слаба, ревла, много глупава.
Джупитър - точно пред Джуп бе основната дилема да реши коя ен и какво изпитва. Да се престраши да говори и да покаже какво изпитва. Нея хем я харесвам, хем нещо не ми допадна в характера и. 

"Кой е излишен?" от Ник Стоу е една интересна тинейджърска книга говореща ни за самоопределеността, за приятелите и любовта. Лека и приятна книга, която наистина ми хареса, но предполагам щеше да ми повлия повече преди години.


Благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар