Търсене в този блог

събота, 23 февруари 2019 г.

"Друг свят" - Джейсън Сийгъл и Кирстен Милър

Една игра, която не е игра...

Саймън си мисли, че „Друг свят“ е игра. Но се оказва, че не е разбрал добре. „Друг свят“ е следващата фаза на реалността. Всичко, което някой някога е пожелавал.
Това е свят, в който можеш да изоставиш тялото си и да се отдадеш на най-големите си желания. Няма никакви екрани. Никакви контролни конзоли. Не просто го виждаш или чуваш – а го вкусваш, миришеш го и го докосваш. В тази нова реалност не съществуват закони, които да нарушаваш, нито правила, на които да се подчиняваш. Можеш да преживееш най-хубавия си живот. Да угодиш на всяка своя страст.
Това е „Друг свят“ – игра във виртуална реалност, толкова пристрастяваща, че никога няма да поискаш да свърши. И Саймън току-що е открил, че за някои тя наистина може да не свърши.

"Светът е изграден на грешни допускания."

"Друг свят" от Джейсън Сийгъл и Кирстен Милър е книга изпълнена с много драма, заговори и изненади. Тя ни разказа за свят превзет малко или много от технологиите. Книгата е така заплетена, изпълнена с болка, смърт и жестокост. Това е една история за игра на живот и смърт, за изборите и тежестта на взетите решения. Това е книга, която си заслужава отделеното време, защото разказва една история говореща ни човешката същност, за нашите слабости, за нашите силни страни, за особености те и различните страсти на хората, за пристрастяването към една виртуална реалност. Хареса ми цялата идея на историята, как беше разказана тя, обратите и изненадите. 
Историята засяга доста актуални въпроси, а именно:
Кое е добро в името на общото благо? Смъртта на малцина дали е приемлива жертва за общото благоденствие? Дали цената да се спасят сумати животи, означава, че сега могат да се жертват малцина? Или просто някои хора се заблуждават, че правят добро, а всъщност е точно обратното?

"Можеш да бягаш само докато не ти остане друг избор, освен да спреш." 

Дали можем да избягаме от действителността и да живеем в една виртуална реалност, в която няма закони, етиката е просто термин и всеки може да прави каквото си иска, без да го е грижа за нищо друго. Дали това е живот?
Това е малка част от темите засегнати в тази книга, говореща ни за хора обзети от лакомията от мечтата за власт и могъщество.
Наистина много ми хареса, харесва ми как всичко беше развито, как има история зад историята. Та аз харесах всички герои, а това е трудно. Определено останах впечатлена.
Главният герой наистина е интересен, идеята му за праведност е очароваща. И как няма да е Саймън поема чужда вина, поставя себе си в неловко ситуации. Оказва се герой, въпреки че не иска да е такъв, да той извършва геройски неща в името на своята любов, но когато идва момента да вземе решение да продължи сам или да помогне на другите, той постъпва правилно. 
Най-добрата приятелка на Саймън, Кет, не ми направи кой знае какво впечатление, може би, защото нейното участие в тази книга не беше кой знае колко голямо, но все пак не ми допадна кой знае колко много. 
Бусара е една от другите герои, които всъщност доста ми хареса, дори се надявах нещата да станат между нея и Саймън. 
"Реалните хора рядко правят каквото желаят да правят."

Чувствам се измамена, какво за бога се случи в края на книгата? Та това край ли беше? Имам чувството, че няколко страници са изтръгнати и читателите са оставени да гадаят какво е станало. Ако книгата няма продължение ще бъда много ядосана, не може всичко да свърши просто така, отказвам да го повярвам. (пет минути след като написах това проверих дали има продължение, трябваше да знам).

"Друг свят" от Джейсън Сийгъл и Кирстен Милър (явно първа книга от поредица) впечатлява със своята вълнуваща история, изпълнена с препятствия, тайни и измами. Това е книга за герои и злодеи, за престъпления и злодеяния.

Благодаря много на издателство Бард за предоставената възможност.

П.П. Знаете ли, чак сега като търсех снимки за ревюто, разбрах, че авторът и е Маршал от Как се запознах с майка ви. Обожавам този сериал. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар