Търсене в този блог

четвъртък, 20 декември 2018 г.

"Само ти" - Мия Шеридан

Kристъл отдавна е научила, че любовта носи само болка. По-добре да не чувстваш нищо, отколкото отново да страдаш. Тя крие своето наранено сърце зад маската на студено поведение, а в душата ѝ е стаено дълбоко недоверие към мъжете, които според личния ѝ опит само вземат и използват.
Но тогава в живота ѝ се появява Гейбриъл Долтън. Въпреки ужасяващата тъмнина на миналото му, той излъчва неоспорима доброта. И макар да знае какво ще ѝ струва това, противно на волята си, Кристъл е привлечена от него. Спокойната му сила сломява защитата ѝ, а нежното му търпение я заставя да се усъмни във всичко, в което е вярвала досега.
Кристъл и Гейбриъл никога не са си представяли, че животът, който им е откраднал всичко хубаво, ще ги дари с такава дълбока любов. Но съдбата им предоставя единствено възможността да се срещнат и сега изборът е техен: отново да затворят сърцата си или да намерят смелост да преодолеят болезненото си минало
"...не знаеше, че не само юмруците са това, което те пречупва и те кара да кървиш - не, самият живот можеше много лесно да го направи, дори по-успешно."

"Само ти" от Мия Шеридан не е лека любовна книга, тя не е за почивка от действителността, а точно обратното. Това е книга, която ни говори за мрачната, гнусната страна на живота, за това как един човек може да унищожи живота на друг, за това как сред нас няма само цветя и рози, а и чудовища имащи човешки лица. Но както има чудовища така има и ангели спасители, които те спасяват с любовта си.
Вярно е, че темите засегнати в книгата са доста далече от лековерното, но в тази книга също се говори за силата да се справиш с болката и неправдата, за това, че трябва да продължиш да живееш и да се постараеш да бъдеш щастлив, защото това е начина да победиш болката и неправдата. Бил си ограбен, някой е съсипал живота ти, отнел ти е вярата в хората, в доброто, в справедливостта и вече мислиш, че не заслужаваш щастие? "Само ти" говори на читателите си, че въпреки всичко човек заслужава щастие, трябва да се бори за него и да вярвам, че го заслужава.

"Понякога ние носехме толкова болезнени, ограничаващи етикети в този живот, независимо дали са ни били лепнати от другите, или от самите нас."

Книгата говори за това, че ако останеш в миналото и се измъчваш от мисли от типа: Защо на мен? Ще бъдеш този, който е загубил наистина, защото ако оставиш болката да те пречупи то тогава ти оставаш злото и неправдата да победят. Точно с това книгата ме спечели, темите заложени в нея ме впечатлиха.
Харесва ми как героите смятат, че са счупени, повредени и може дори и да е така, но въпреки това всеки може да намери своята половинка. Колкото и повреден да си някъде го има онзи човек, който може да ти помогне да поправиш счупеното в теб, и то само с любовта си. Хареса ми също как заедно с главния герой разбираме какво е преживяла Кристъл, заедно с Гейбриъл усещаме шока от наученото. Още от началото разбрахме какво е преживял в общи линии Гейбриъл (обожавам това име междудругото), но малко по-малко парчетата от живота на Кристъл идват по местата си. Интересно е как постепенно си обесняваме какво я е направила такава. Какво в живота я е накарало да се загърне с безразличие и недоверие, какво я е навело на мисълтта, че не заслужава любов. Очаровах се от начина на мислене на главния герой Гейбриъл, от начин по-който гледа на света, от силата му да остави миналото и да живее настоящето.

"Не казаха ли хората, че да правиш планове, е най-сигурният начин да накараш Бог да се смее?"


Обикновено мога да съдя героите, малко или много мога да се поставя на тяхно място, но как дори да се доближа до болката на тези герои? Как да ги съдя като дори не мога да си представя ужаса, който са преживели? За това не мога да кажа и една лоша дума за тях, защото да в този случай говорим за измислени герои, но колкото и да ни се иска да вярваме, че няма такива случаи в реалността, истината е точно такава. Такива ужаси се случват.
Имам нова любима авторка на любовни книги хора и именно Мия Шеридан. Тя разказва едни трагични истории, изпълнени с любов, много болка и тъга, но и надежда и сила на духа. Нямам търпение за друга нейна книга, имам неотложна нужда, просто искам още една прекрасна книга.

"Само ти" от Мия Шеридан е втората нейна книга, която чета и тя също като първата  е истинско съкровище, което разказва една любовна история изпълнена с толкова болка, жестокости и трагедии, че ти се къса сърцето, но е и изпълнена със сила, борбеност и надежда. Всичко това прави книгата перфектна. 

Благодаря много на издателство Ибис за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар