Търсене в този блог

петък, 12 октомври 2018 г.

„Луди богаташи“ – Кевин Куан

Когато нюйоркчанката Рейчъл Чу се съгласява да прекара лятото с приятеля си Никълъс Йънг в родния му Сингапур, тя си представя спокойна семейна обстановка и неповторими мигове с любимия мъж.
Това, което Ник е пропуснал да й спомене обаче, са няколко незначителни детайла относно живота на семейството си. Веднъж стъпила на сингапурска земя, Рейчъл научава следното:

  • Родният дом на Ник прилича по-скоро на дворец отколкото на спокойна семейна къщичка.
  • Ник е израснал, возейки се на повече частни самолети, отколкото на коли.
  • Не на последно място – Ник се оказва един от най-желаните ергени в страната си.
При тези обстоятелства Рейчъл се озовава под постоянен прицел от секундата, в която слиза от самолета, а мечтаната й спокойна почивка се превръща в поредица от сблъсъци с потомс твени аристократи и новобогаташи, шумни роднини и амбициозни кариеристи.

„Луди богаташи“ от Кевин Куан е вълнуващото начало на една трилогия, която хвърля читателя в дълбините на разкоша, на богатството, в сърцето на едно семейство, за което потеклото е по-важно от каквото и да е друго, по-важно от това какъв човек си.
Това е книга, която ни дава възможността да се докоснем до азиатката култура, докосваме се до магията на тази част от света. Въпреки че ние читателите се намира вкъщи, или в градския, на някоя пейка с тази книга в ръка ние всъщност се разхождаме из сингапурските улици, ядем храна от уличните заведения, наслаждаваме се на една култура. Изживяваме едно цветно и динамично приключение. 

" - Добре дошла в Сингапур, Рейчъл. Тук споровете за храната са национално развлечение -...."

Четенето на тази книга си беше истинско приключение. Както при всяко друго приключение началото бе трудно, имаше дълъг път  за изминаване, имаше забавни и тъжни моменти, моменти, при които любовта побеждава, но и такива при които предразсъдъците и личните подбуди вземаха връх. Интересно ми е как историята ще продължи, какви нови неща ще се изсипят на главите на героите, какви нови тайни ще излязат на бял свят. Определено основата си  я има за едно следващо лудо изживяване.
Имам въпрос.
Колко зле ще прозвучи, ако кажа, че за първи път чета толкова много азиатски имена? Не че нещо, но наистина за първи път чета книга, в която всички герои са от Азия. Беше ми трудно да прочета имената, пък камоли да ги произнася? Честно! Мисля, че това говори зле за мен, но това е истината. Обаче това е част от чара за книгата поне за мен, защото тя не е като другите книга. Дори само заради имената на героите. 

"... Кажи ми кой се е оттеглил дотолкова, че да си губи времето в опити да разцепи връзката ми, и защо?
- Всички момичета за женени на острова и техните майки."

И като казах героите.....
Те са толкова много, с така богата история, всички са свързани, един кой си е трети братовчед на едни кой си, оня е женен за някаква си там, а нейното и семейство е един кое си. Книгата е различна заради богатата персонажна система.  Едни ден ще трябва да прочета отново тази книга, за да си припомня всички връзки или пък да ги науча най-сетне. Но определено когато дойде редът на втората книга (а дано да дойде това време скоро), ще бъда подготвена.
И да кажа няколко думи и за конкретните героите. 

"Рейчъл, току-що прекарах сутринта с бъдещия ти съпруг.... 
- Не, сериозно, открих бъдещия ти съпруг. Беше с мен на срещата на студентския съвет. Това е третият път, в който го срещам, и съм убедена, че той е мъжът на живота ти."

Ник и Рейчъл са нашите главни герои. Около тях се върти основната драма.  Както и около три определени фамилии, част от едната от тях е Ник.
И двамата много ги харесах, на моменти се дразнех на изборите им, но това не е кой знае какво. Определено и двамата можеха да постъпят по различен начин в някои конкретни моменти. Но хей никой не е безгрешен, щях да напиша, че им стискам палци за един щастлив край, но какво да кажа, вече знам финала на поредицата и няма за какво да се надявам. 
Удивлявам се на автора, създал е една интригуваща история, която определено заслужава да е на големия екран. И да като споменах това, нямам търпение за филма, трябва да видя дали са прецакали хубавата книга или са направили хубава адаптация.
Докато четях книгата си представях всичко така цветно, така изпълнено с живот, с енергия и ще  бъда много разочарована, ако във филма не е така.

В "Луди богаташи" читателя може да се наслади на една любовна история изпълнена с обрати и изненади читателя се запознава с част от азиатската култура върви заедно с героите по сингапурските улици, заедно с главната героиня се спуска в лудостта на едно семейство. 

Благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар