Търсене в този блог

четвъртък, 13 септември 2018 г.

„Ярко пламтим” - Кирстен Уайт

ЗАВЛАДЕЙ ТРОНА. 
СЛОЖИ КОРОНАТА. 

ПОКОРИ СВЕТА.

Макар и по-могъщ султан от всякога,

Мехмед е отчайващо самотен. Той има нужда от подкрепата на своя приятел Раду и го привиква обратно в столицата Константинопол.
Безпощадните наказания, които Лада налага на престъпниците, благоприятстват стабилността във Влашко, но тя няма да си отдъхне, докато всички не разберат, че границите на страната и` са неприкосновени.
Единствено като унищожи всичко постигнато досега, Лада ще успее да изгради страната, за която мечтае.

„Ярко пламтим” е финала на една красива и завладяваща поредица, пленяваща читателя, караща го да страда, да плаче, да кърви. Това е книга, коята е така истинска, така се вживах в нея, че наистина беше истинска за мен. Нейните геори ме караха да страдам с тях, да се боря заедно с тях.

„-Тежък товар е да си винаги прав. Но някои от нас са принудени да го носят.”

Това са книги, който ми се иска да не бях започвала, защото финала на поредицата ме съкруши, разби сърцето ми. Оффф не кого залъгвам, естествено, че се радвам, че се докоснах до света на К.Уайт, въпреки болката и тъгата, която ме съпътства след края на книгата. Заслужава си.
Искрено се надвях поредицата да завърши по един определен начин, още от първата книга си го мечтаех, но естествено как така може аз да бъда щастлива? Не, края трябваше да разбие сърцето ми, да ме съкруши, да ме кара отново и отново да чета последните страници. (Честно прочетох послените 15 страници поне три пъти.)

„-Никога не съм му искала сърцето.....
- Такава е работата със сърцата. Човек не чака някой да му поиска сърцето. Подава го и се надява да бъде прието.”


Историята, която Кирстен Уайт разказва е
завладяваща, но и трагична, даваща надежда, но и отнемаща я безмилостно. Това е последната книга за едно непокорно момиче, знаещо коя е родината му и готова на всичко за нея, това е история за едно самотно момче имащо силата, смелостта и дарбата за добър владетел, но готов и на нужното, за да постигне целите си и това са книги за още едно момче, което в крайна сметка намира щастието си, която създава своето семейства и това е най-важното за него. 
Историята и в трите книги се върви около тези трима герои, Лада, Мехмед и Раду, около техните мечти, копнежи и надежди. Но в една безмилостна епоха, която иска кръв.

„-Защо никой от мъжете в живота ми не може просто да върши каквото му казвам?” 

Лада в тази книга бе в своя апогей. Показа абсолютно на всички от какво тесто е замесена, но и взе много грешни решения, претърпя много загуби, много смърт и болка. Исках историята и да завърши по друг начин, исках съдбата да и е друга, но все пак всеки кове собствената си съдба, а тя още в първата книга я избра.

В първата книга обичах Мехмед, във втората исках да го пребия, а сега съм някъде по средата. Определено в тази книга пак беше султанът вземащ безмилостни решения, но и беше просто момчето влюбвен в момичето.

Раду, както и другите двама получи завършека си, който сам си направи. И поредицата свърши, а аз все още не мога да реша какво изпитвам към него. Да неговите цели са напълно различни от тези на Лада и Мехмед, той не иска власт, той мечтае за щастие и семейство и това е похвално. Обаче той взе много решения, който ме ядосваха, дразнеха и така.
А кой е вашият любим герой от поредицата?

„-Толкова ме е страх, че се наложи да намаля пиенето, за да не се напикавам в гащите толкова често ”

„Ярко пламтим” последната книга от
вълнуващата поредица на К. Уайт ни разказва една история от далечни години, в която трима герои променят историята. Тази последна книга е един апогей на една борба за власт, за справедливост, за щастие.

Благодаря на издателство Егмонт за възможността да прочета тази прекрасна книга!

Няма коментари:

Публикуване на коментар