Търсене в този блог

четвъртък, 30 август 2018 г.

„Прнцеса на пепелта” - Лаура Себастиън

Теодосия е едва шестгодишна, когато
страната ѝ е превзета. Майка ѝ, Кралицата на пламъка и яростта, е убита пред очите ѝ. На този ден императорът коронясва Теодосия със срамна титла – Принцеса на пепелта.

Десет години Теодосия, наричана Тора, чака мига, в който отново ще бъде свободна. Преструва се на празноглава и наивна, за да избегне бруталните наказания. Потиска всички свои мисли освен една: „Правѝ императора щастлив и ще бъдеш в безопасност!“... до нощта, в която той я принуждава да екзекутира последната си надежда за спасение.
Твърде дълго Принцесата на пепелта гледа земята си плячкосана, а хората си – поробени. Но сега е време всичко да приключи.


„Принцеса на пепелта” е едно начало на поредица, в която главните герои трябва да се борят, да се жертват, да защитават своите хора, срещу жестокия поробител. Това е още една тийнейджърска историята, в която героите трябва да се борят за справедливост, за едно по—добро бъдеще.

„Някои битки не си заслужават да бъдат водени. Някои битки моха само да загубя.”

Много ми хареса книгата, прочетох я само за няколко часа, но въпреки това имам няколко забележка. Жалко наистина!
Определено щях да харесам книга повече преди няколко години, защото просто щеше да ми влезе още повече под кожата.
Книгата ни представя една поробена страна, но в която все още гори пламака на борбата, страна, която продължава да се бунтува срещу поробителя. Това е книги за една принцеса, която трябва да се възроди от пепелта и да стане кралица. Тази първа книга сякаш повече ни говори за осъзнаването на главната героиня, решение и да се бори, а не да търпи. Интересно ми е как авторката ще развие
историята, защото след края на „Принцеса на пепелта” герои имат още много дълъг път, някои трябва да решат на коя страна да се борят, да разберат кой са добрите и лошите, или да узнаят съвършената истина, че същност всичко е сиво.

Имах чувството, че в книгата нещо ми липсаше, нещо не ми достигаше...
Имах усещането за една огромна празнина в историята на различните там държави, получавах само откъслечена информация, а това не беше ок поне за мен. Стискам палци, авторката да е обърнала внимание на този аспект в продължението. Защото просто как да си изградя аз една представа за този свят без нуждата информация?
Другия недостатък, който ме дразнеше беше факта, че в този свят има магия, но кой да се заеме да обясни нещата като хората. Разбрах само там за някакви скъпоценни камъни, такива неща. А всеки знае, че магията е вълнуваща.

Мисля, че е доста явно колко лесно се прехласвам по героите изобщо, но тук нещата са малко по—различни.

Не мога да кажа, че героите в книгата ме впечатлиха особено, дори не мога да преценя дали ги харесвам. Имам чувството, че авторката се бе постарала повече за образа на злодеите. Заради това този път няма да коментирам героите, след като прочета втората книга от поредицата и като си изградя по—добра представа за тях тогава.
И какво ще е една такава книга без любовна история. На 99% процента съм сигурно как ще завърши тя, но да видим. Все пак има го оня един процент.
 
Ама сега не ме разбирай те грешно много
харесах книгата, с удоволствие чакам продължението, харесах света и всичко и факта, че съм намирала недостатъци не значи, че книгата не ми е харесла. Просто винаги гледам да съм откровена и да говоря както за плюсовете, но така и за минусите.

„Принцеса на пепелта” е интересна книга, изпълнена с болка и препятствие, тя е едно начало на една борба, една война, която ще има много жертви. Ако сега навлизате в този вид книги, то давайте веднага започнете тази, няма да съжалявате.

Благодаря на издателство Егмонт за предоставената възможност.

2 коментара:

  1. Попаднах на книгата наскоро и корицата несъмнено грабна погледа ми. След ревюто ти обаче осъзнавам, че напоследък фентъзи историите са все едни и същи, или ако не едни и същи, то поне на 80 % припокриващи се. Затова и вече избягвам този вид книги. Но кой знае, може би авторката тепърва навлиза в света на героинята си. Може би следващата книга ще бъде далеч по-добра от тази. Или поне стискам палци да бъде и очаквам следващото ти ревю с нетърпение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е жалко, когато подобно книги имат много общи черти, но имам надежда за тази поредица. Нямам търпение да разбера как ще бъде продължена историята.

      Изтриване