Търсене в този блог

петък, 30 март 2018 г.

„Твоята перфектна година“ - Шарлоте Лукас

В какво се състои смисълът на живота? Ако Йонатан Грийф е знаел някога отговора, то улисан в своя бизнес, отдавна го е забравил.
В какво се състои смисълът на живота? За Хана Маркс отговорът е ясен: да виждаш доброто; да изживяваш мига; да живееш тук и сега. И може би да си спонтанен, например да се събуеш в парка и да хукнеш бос по тревата...
Един мъж и една жена, толкова различни и толкова далечни. Но понякога съдбата поставя под въпрос всичко, в което си вярвал. И един дневник с предписани ден по ден преживявания за предстоящата година, окачен на грешния велосипед, може да преобърне живота ти. И да изживееш своята първа перфектна година...

„Твоята перфектна година“ от Шарлоте Лукас е разказ за това как живота на всеки един от нас може да бъде променен за винаги, понякога дори от неща малко и на пръв поглед маловажно, как съдбата ни отваря вратата на промяната, но само и единствено ние решаваме дали ще минем през нея. Това е книга за промените в живота, за поуката, че всяко зло е за добро и че колкото и ужасен да е живота ти в един момент, то не трябва да губиш вярата, че един ден, ще бъде по-хубав, че човек може да излезе от летаргията на живота.


„Понякога нещата, които ни се струват толкова ужасни, че можем да повярваме в тях, въпреки всичко се оказват истина.“

Много харесах книга... естествено...само дето я прочетох много бавно, но заради това са виновни толкова изискващите учители и наближаващите матури естествено. Като я започвах нямах абсолютно никаква представа за какво за бога с разказва в нея напълно честно. Мислех си, че е някаква любовна история, заради корицата и, която междудругото е просто невероятна....(моите възторжени комплименти на Фиделия Косева).
Та започвам книгата в пълно невидение какво по точно ме очаква.... и това така много ми хареса... постепенно се потапях в ежедневието на Йонатан (постоянно по навик му викам Джонатан...ах Каси), в живота на Хана, преживях с тях шегите на съдбата, видях как Йонатан се променя, как отново започва да живее истински живота си, как излиза от летаргията и започва да чувства, да живее истински, проследих как съдбата дирижира живота и на двамата ни герои и ги направлява. Книгата ни говори, че когато човек отвори очи за промяната, за необикновените и неочакваните неща в живота, то те започват да му се случват, но това също е история за ударите на живота, за това, че точно когато си мислиш, че живота ти е перфектен той може да бъде сгромолясан с гръм и трясък, но въпреки всичко поуката си е там, а именно, че всяко зло е за добро, че винаги когато една врата се затвори пред лицето ти, то друга ще се отвори.


„Животът трябва да бъде ЖИВЯН - все едно колко ще продължи. Защото в крайна сметка никой човек не знае кога ще удари последният му час. Дали е болен, или не. Затова само СЕГА, само ДНЕС има значение. „Вчера“ е безразлично и не се брои, а никой не може да повлияе на „утре“. 

Това не е книга за любовна история, няма любовна мелодрама, е естествено има любовна история, но тя не е ключова за книгата, тя просто донася още една шипка красота. В основата на „Твоята перфектна година“ е промяната, начина да се измъкнеш от пипалата на монотонността и да започнеш да живееш, да изживяваш всеки миг като че ли е последен.  
Един от проблемите ми с книгата беше факта, че в началото действието се развиваше твърде бавно, а края сякаш, за да компенсира това беше прекалено забързан. Хареса ми и то много как в началото читателя полека бива въвеждан в живота на героите, как малко по-малко ги опознаваме, разбира ме същността им какво ги води и не бих искала за нищо да заменя това, но ако беше с една идея  по-забързано  щеше да е много по-добре, а финала... и там всичко ми хареса, но толкова много чаках едно нещо да се случи, а то бе така забързано, че едва го уситих така да се изразя. Просто това препускане във времето в края на книгата не ми хареса.
Не искам да коментирам героиите, защото тяхната същност, пътя, през който минават са ключови за книгата и без да исдкам може да издам нещо, което не трябва. Но едно нещо определено ще кажа, а  то е именно, че харесах и то много героите, може в началото не ми допадно особено Йонатан, но в последствие запчнах да го харесвам.


„Твоята перфектна година“ е една интересна и изключително приятна книга, която ни разказва, как живота на човек може да стане вълнуващ, да се превърнеш в истински живот, а не просто съществуване. Това е една история за промяната, за изпитанията в жинота, зо това как човек се справя с мъката, с трагедиите. 

Благодаря изключително много на издателство Емас за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар