Търсене в този блог

четвъртък, 8 февруари 2018 г.

„Леговище на сънища“ - Либа Брей

Ийви О'Нийл, заедно с приятелите си и вуйчо си, вече се е справила с Пентаграмния убиец, всял ужас в душите на нюйоркчани. И най-сетне е осъществила голямата си мечта - да бъде една от блестящите звезди в най-звездния град. Благодарение на мистичната си способност да разчита тайните на хората Ийви влиза в светлините на прожекторите и получава името „Гадателката на влюбените“. Всички са луди по нея... освен другите Ясновидци.? Докато Ийви се отдава на екстравагантни партита и безспирно веселие, Ню Йорк отново е обзет от тревога. Необяснима сънна болест взема нови и нови жертви всеки ден, обществеността е склонна да търси вина у най-неоправданите. А някъде в далечината се възвисява сив мъж с цилиндър, чиито планове се простират далеч отвъд всички очаквания...
Междувременно двама Ясновидци с дарба да бродят из сънищата навлизат все по-дълбоко в лъжливата материя на съня. Хенри, пианистът в търсене на изгубената си любов, и Лин с мечтите ? да намери своето място в свят, който не я приема, ще се сблъскат с отмъстителна сила, тровеща сънищата им. Дали Ясновидците ще се изправят заедно срещу мистериозната болест и отново ще спасят града?


„сънищата са призраци, преследвани насън желания, изчезващи със зазоряването.“

Втората книга от поредицата „Ясновидците“ от Л.Брей ни праща във време на война, контрабанда, вярвания в митичното, в свръхестественото. „Леговище на сънища“ е книгата, която тече бавно, кара читателя да се наслаждава на всяка една дума, на всяко едно изречение. Тя ни разказва вълнуваща история, в която ще намерите както и мистичното, зловещото, но така и доброто, така и проявата на храброст и жертвоготовност. Книгата е едно пътуване във времето, едно пътешествие до друга епоха, което ще ви изпълни с копнеж по мистичното, по щурите години на сухия решим в САЩ.


Източник.
„хората рядко искат да чуят истината. Казваме, че искаме, а в действителност искаме да ни излъжат. Предпочитаме етера на надеждата.
-Но надеждата е необходима! Трябва да даваш на хората надежда - настоя Мейбъл.“

Част от чара на книгата е, че е многопластова, има много тайни, мистерии, заплетени случки, но все пак ако се чете внимателно, някои неща просто се предусещат. Края на първата книга оставя читателя с много въпроси, с копнежа да открие отговора им в тази книга. И да някои загадки биват разрешени, но уви нови други се появяват, а старите се задълбочават. Наистина ми е интересно какво ще бъдат отговорите им, въпреки че на някои от тях предусеща какъв ще бъде, любопиството ме човърка. Просто авторката с всяка една книга задълбочава сюжетната линия, историята получава плътност и аз нямам търпение какъв ще бъде завършека на поредицата.

„Продължавам да твърдя, че човек има избор. Да постъпи правилно. Да има надежда. Да дава надежда.“

Може би единственият ми проблем с книгата бе, че действието се развиваше доста бавно, да това е част от тръпката на историята, да бъде така интересна, замисала е малко по-малко нещата да излизат на бял свят, но все пак.... Именно точно заради това забавено действие, книгата ми потръгна малко трудно. Имах нужда от една степен по забързаност, от малко повече динамика, напрежението си го имаше, но когато действието се развива така бавно поне за мен част от книгата си губи чара. Но общо взето само това за мен е недостатъка на книгата, всичко друго е просто прекрасно.
До спомена нещо много повърхностно, но хора вижте само каква красавица е българската корица.

„-Ние сме направени от онова, което се иска да понесем...“

Тази книга си има собствен злодей, собствена мистерия, която нашите Ясновидци трябва да решат, но въпреки това продължават да се трупат елементи за нещо по-голямо, с която трябва да се справят нашите герои в другите книги.
Източник.
Състава на Ясновидците са увеличава и ако в миналата книга те не бяха един екип, малко или много криеха способностите си, в крайна сметка в тази книга повечето карти излизат наяве. Харесва ми, че в тази поредица всеки герой си има своята история, всеки има своите демони срещу, които да се бори. Не е ей този се казва еди как си имам еди каква си дарба и край до тук. Героите си имат история, има го оня момент, която ги определя какви да са. За бога дори по второстепенни герои, имат своята история. Хубавото е, че читателя има възможността да чете книгата от различни гледни точни и така да се запознае по-добре със случващото се, с героите, с това кое ги движи напред. 

„-Прекарах два часа в притеснения дали кръвта ти не изтича с последните искрици живот в някоя канавка - продължи Ийви. - Сега, след като разбрах, че си добре, искам само да кървиш до смърт в някоя канавка.“

Героите са една смесица от най-различни личности, от различни ценности системи, различни демони преследващ ги в сънищата им.  
Проблемът ми с Ийви е в това, че таман започвам да я харесвам и тя си отваря голямата уста и проваля всичко. Имам чувството, че от всички герои нея най-малко харесвам. Намирам я за толкова лекомислена, несериозна, глупава и просто ми е антипатична.
Сам естествено си го харесвам, защото той е точно мой тип герой, държащ се лековерно и шеговито, но зад тази маска се крие добър човек, със своите демони, със своите мистерии.
Джерико е друг интересен герой, който няма дарба, но не отстъпва по абсолютно нищо от другите и той си има своята история, която пленява. Спойлер: Наистина много харесвам Джерико, но не мога да си го представя с Ийви, със Сам си подхождат много повече. Просто Сам и Ийви са толкова сладки заедно и колкото и да не харесва Ийви то когато е със Сам ми е по-приятна.
В отбор ясновидци още се включват Тета, Мемфис, Хенри и Лин, всеки, от които със своя чар допринася книгата, прави  я по-интересна и вълнуваща. Всеки един от тях отново има своята история, имат си своите демони, с които трябва да се справят и да се преборят с тях. 


Източник.
„-Сегашният момент е единственото, на което можеш да разчиташ.“

„Леговище на сънища“ от Либа Брей е втора книга от поредицата „Ясновидците“ и ни представя едно приключение в далечните 20-те години на минали век, време на мистерии, правителствени тайни, контрабанда и неспиращи купони. Книгата ни разказва вълшебната история на шепа момчета и момичета имащи дарби, имащи нещо, което ги отличава от останалите хора и точно това нещо, ги поставя пред пътя за злото, именно заради това, което са те са орисани да се борят със злото.

Благодаря на издателство Емас за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар