Търсене в този блог

четвъртък, 14 декември 2017 г.

„Дюи - котето от малката провинциална библиотека, което трогна света“ – Вики Майрън и Брет Уитър

В една мразовита зимна утрин библиотеката на градчето Спенсър в Айова получава неочакван подарък. В кутията за връщане на книги някой е подхвърлил полуживо, премръзнало котенце. Новата директорка на малката провинциална библиотека прибира котето и то заживява сред книгите за радост на персонала и посетителите.
Тази книга е спомен за очарователния Дюи, живял осемнайсет години в библиотеката и топлил сърцата на деца и възрастни. В своя трогателен и сърдечен разказ Вики Майрън си спомня времето, когато е изправена пред предизвикателството на управлява градската библиотека и да отглежда сама детето си. През болести, грижи и несгоди безмълвното, успокояващо присъствие на Дюи понякога е единствената ѝ опора. Забавен, кротък и любвеобилен, насочващ се неотклонно към онези, които имат нужда от него, Дюи обединява около себе си хората, прекрачващи прага на библиотеката.

Трябва да знаете нещо за мен, нещо, което винаги е било част от мен и не мога да се представя без него. Аз обожавам котките, още дори като съм прохождала съм тръгвала да гоня котките из квартала, за да ги помилвам и гушкам, и гушкам.... И вече като пълнолетен човек аз пак не мога да се въздържа като видя котка на улицата и да не се опитам да я помилвам. Колкото и да бързам, колкото и да закъснявам за нещо важно като видя едно малко съкровище, трябва да го гушкам да го помилвам да му дам поне малко любов. Бих искала да прибера всяка една улична котка на света, бих искала да мога да им осигури топъл дом, храна и вай-вече любов и любов, но не мога и това е така трагично, така ми разбива сърцето. Мога само да обгрижвам единствената ми котка вкъщи и всеки път като видя някакво котенце на улицата да му давам малко любов и естествено храна, ако имам.
А вие приятели, изпитвате ли нужда да помилвате всяка една котка, да и се порадвате? Ако не, защо не опитате? Повярвайте ми деня ви става значително по-приятен, когато си дал любов на беззащитно създание, дал си му топлина дори да е за малко.


„Това е тънката разлика между кучетата и котките и особено като става дума за котка като Дюи – котките може и да имат нужда от вас, но никога няма да ги видите да се молят.“

Тази изповед идвам след прочитането на „Дюи“. Книга, която е така сладка, но и така тъжна и болезнена на моменти, носеща надежда и покой. Ако обичате котките, ако обичате да четете за тях, ако искате да се насладите на красива история, за едно малко котенце, което е дало толкова много надежда на хората, толкова много щастие, тогава тази книгата е точно за вас. Няма да сгрешите, няма да съжалите, защото книгата ни представя живота на едно най-обикновено котенце, но, което със своята харизма, с любовта си към хората ги променя за добро, носи им надежда и усмивка, сплотява ги.

В книгата проследяваме живото на Дюи, намерен полумъртъв в е една метална кутия за връщане на книги, в една провинциална библиотека. Проследяваме спасяването на това малко съкровище, проследяваме как хората един по един отварят сърцето си за него, как малкото и невидното котенца става спойката на едни малък американски град, как то донася покой и кара хората дори в най-тежките времена да намират сили да се усмихнат, кари ги да видят, че винаги има надежда. Дюи може би е най-обикновена котка, но той също така е винаги там, когато някой има нужда от приятел до себе си, всеки един прекрачил прага на библиотека, имащ тежък ден си спечелва правото на специално време с една обикновена рижава котка променила толкова много живота. Книгата не е просто една измислена история за една котка, тя е истинска история, за котка покорила света. 


С ръката на сърцето препоръчвам тази книга, особено на хората, които не обичат котките, защото те имат нуждата да разберят какви невероятни създания са. „Дюи - котето от малката провинциална библиотека, което трогна света“ е книга, която разчувства, която носи щастие и усмивки, но е и книга, която не избягва трудните и тежки моменти от живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар