Търсене в този блог

петък, 4 август 2017 г.

„Задръж звездите още миг” — Кейти Хан

„Кажи им,че първата любов може да те пречупи. Но може и да те спаси”

Карис и Макс се носят в космоса. Остава им въздух за деветдесет минути.
Те си спомнят за света, от който идват. Свят с правила, на които не могат да се подчиняват. Там никога не са се чувствали на място, но са твърдо решени да се върнат. Защото са стигнали твърде далеч, за да се изгубят един друг...
Въздухът опасно намалява. Един от тях има шанс да се спаси. Но дали ще го направи?

„—Когато сме изправени пред смъртта, показваме истинската си същност.”

„Задръж звездите още миг” е една дистопия, която ни разказва една история на живот и смърт, история за първата любов, за търсенето на себе си в един свят, в който е правило да поставяш себе си на първо място, свят, който е съвершен.


„Първият никога не се превъзмогва, Карис. Тялото ти не знае как..... — Проблемът с първата любов, Кари, е, че тя те разчупва. Променя всичко в теб за следващия човек.”

Имах своите съмнение преди да започна книгата, изглеждаше ми много интересна и вълнуваща, но просто не знаех дали ще ми допадне. Това не е някоя блудкава любовна история, с която можеш просто да си отбиеш приятно свободното време, това е силна история за изборите в живота, за това на каква е готов човек да съхрани първата си любов, за саможертвата в името на любимия.


Източник.
„Ако живеем достатъчно дълго, повечето теории, които сега приемаме за факт, ще бъдат опровергани. Винаги някъде пред нас има по—добра, по—напредничава наука.”

Интересно ми беше как историята е разделена на две части, за срещата на Макс и Карис, как се развиват техните отношения и за борбата им за живот в настоящото. Така историята ставаше по-динамична, не оставаше на едно място. В един момент четем как Макс и Карис се опитват да се спасят от сигурната смърт в космоса, а в друг проследяваме първите трепети на тяхната любов. И другата съпоставка в книгата ми хареса, как бе показано как биха се справили героите, ако единия от тях не оцелее. Това представяне на живота им без любимия бе просто затрогващо и често казано болезнено, аз обичам щастливите финали, а да чета как със последни сили се опитват да продължат живота си бе просто болезнено за мен. 


„Чел съм някъде — казва той, — че животът след смъртта е онова, което оставяме у другите.”

Историята в книгата е част що годе и от нашата действителност т.е сюжета не е магически, няма магия, вълшебства, но все пак е така различен от света, в който живеем. Книгата ни представя един по особено свят, за който докато се чете книгата трябва да се внимава, трябва да впримчим цялото си внимание, за да не изпуснем нещо. Защото как иначе бихме могли да си обясним поведението и мислите на героите без да познаваме техния свят?


Източник.
„—Мисля, че е в човешката природа да се бориш, дори и в един съвършен свят.”

„Задръж звездите още миг” е прекрасна книга, интересна и интригуваща. Тя ни представя една утопия, в която всички са щастливи и доволни от установения ред, докато естествено не дойде любовта, а както знаем всички тя променя из основи. Един съвет не четете тази книга!!! Финала е просто.... така смотан, не исках така да свърши, буквално през цялото време очаквах нещо друго, но не естествено аз трябваше да бъда наранена. Излъгах ви веднага прочетете книгата, трябва да имам с кого да се ядосвам. Моля ви имам нужда от компания в болката си.

„Но да си личност означава също така да знаеш кое е правилно за теб.”

Благодаря изключително много на издателство Бард за предоставената възможност.

„Идеалното място не е държава или философско течение. То е тук, това сме ние.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар