Търсене в този блог

сряда, 28 декември 2016 г.

„Краля демон“ - Синда Уилямс Чайма

B плaнинcĸия гpaд Πpeвaлa ca нacтъпили тpyдни вpeмeнa. Бившият ĸpaдeц Xaн Aлиcтъp e гoтoв нa ĸpaйнocти, зa дa нaмepи пpexpaнa зa мaйĸa cи и cecтpa cи. Ho нe мoжe дa пpoдaдe eдинcтвeнoтo cи цeннo пpитeжaниe – дeбeлитe cpeбъpни гpивни, ĸoитo ca нa ĸитĸитe мy, oтĸaĸтo ce пoмни. Cигypнo e, чe в тяx ce ĸpиe мaгия, зaщoтo pacтaт зaeднo c нeгo, a и нe e oтĸpил нaчин дa ги cвaли. Eдин дeн, дoĸaтo e нa лoв, Xaн ce cблъcĸвa c тpимa млaди мaгьocници, нa път дa oпoжapят cвeщeнaтa плaнинa нa Xaнaлea. Бeз дa ocъзнaвa cъдбoвнocттa нa дeяниeтo cи, тoй oтнeмa aмyлeтa нa Mиĸa Бaяp, cин нa Bиcшия мaгьocниĸ, зa дa ce пoдcигypи, чe apoгaнтнoтo мoмчe нямa дa гo изпoлзвa cpeщy нeгo. Ho aмyлeтът пaзи cтpaшнa иcтopия – няĸoгa e пpинaдлeжaл нa Kpaля дeмoн, дoвeл cвeтa дo pъбa нa paзpyшeниeтo пpeди xилядa гoдини. Maгичecĸият пpeдмeт e cтpaшeн зaлoг и Xaн paзбиpa, чe Бaяp нямa дa ce cпpaт пpeд нищo, зa дa cи гo въpнaт. Πpeз тoвa вpeмe нa пpинцeca Paиca aнa‘Mapиaнa ѝ пpeдcтoи дa пoвeдe cвoятa coбcтвeнa битĸa. Cлeд ĸaтo e яздилa и лoвyвaлa cъc ceмeйcтвoтo нa бaщa cи в пpoдължeниe нa тpи гoдини, тя ce e въpнaлa в двopa. Paиca ce cтpeми дa cтaнe ĸaтo Xaнaлea, лeгeндapнaтa ĸpaлицa вoин, yбилa Kpaля дeмoн и cпacилa cвeтa. Caмo чe мaйĸa ѝ oчeвиднo ѝ e пoдгoтвилa дpyгa yчacт – cвaтбa, пpoтивopeчaщa нa вcичĸи цeннocти зa Kpaлcтвoтo.

„Краля демон“ е първа книга от една вълнуваща поредица („Седемте кралства“), която нямам търпение да прочета. Книгата на Синда Уилямс Чайма ни представя един нов и вълнуващ свят, който е подреден по интересен и приковаващ вниманието начин, свят на приключения, магия, изпитания, тайни, свят на дълг.

„Не настоявай да узнаеш истината, момко, ако не си готов да я чуеш.“

Книгата ми хареса по редица причини, но честно да си кажа има и неща, които просто не ми се понравиха, но за това после първо с хубавото.
И така почвам с великолепната корица на книгата, която за мен е много хубава не, че оригиналната също не си я бива  и просто нямаше как да не и отделя едно две изречения за нея. Хора видяхте ли корицата? Определено трябва да се каже едно браво на създателя и.
Сега за сюжета на книгата, ако не сте прочели по горе за какво иде реч в нея то ви съветвам да го прочетете, защото нямам никаква намерение да ви преразказвам книгата, не искам да ви развалям изживяването като ви кажа какво се случва и за самата история ще кажа, че е интересна и загадъчна. Действието в книгата се развива паралелно, с различните герои стават различни неща, които пък от своя страна са взаимно свързани.

„Милостта никога не е за порицание..“

Източник.
Не може да се каже, че книгата е изпълнена само с динамика и приключения, защото все пак това е първа книга от поредицата и тя има повече въвеждаща функция. Тя ни представя едни свят, които е много по различен от нашия, който се управлява по различен начин, които е съставен от  различни компоненти, с много нови и дори странни имена, които читателя трябва да запомни и да внимава особено в началото, че да разбера какво за Бога се случва.
Едно от нещата, които най-много харесах в книгата е начина по който е изградено обществото. В неговата основа е матриархата т.е жените са начело, те са старейшините те водят народна, тяхната значимост е призната, а това нямаше как да не ми хареса, като се има предвид че в реалността матриархата е бил само една нищожна частица от време и после дошъл на чело патриархата, а в някои страна и до сега е на власт в най-пълния му смисъл.

„А когато си част от банда, да обичаш някого е все едно да сложиш сърцето си  върху поднос и да го сервираш на враговете си.“

Източник.
Чувствата ми към героите от друга струна прескачат от  единия полюс към другия.
Хан е главния герой в книгата е определено е един чаровник, който наистина харесвам. В тази книга той преживя много неща, бе поставен пред огромна загубва, пред чувството на безизходица и пред решението дали да поеме по пътя на съдбата му. Не че съм влюбена в образа му, но опредено чувствата ми към него са много по-топли от тези към други герои.
И един от тези герои е главата героиня Раиса. Тя ми е антипатична, слабо и глупаво момиче, което е глезено и което се опитва да бъде нещо повече. Е поне за мен не и се получават нещо нещата.
Другите герои в книгата изобщо не са за изхвърляне, ако не друго те поне ми са малко или много интересни и може да намерят място в другите ми ревюта за следващите книги от поредицата.

„...Предстои ви нощ, която ще помните до края на живота си....
Има различни начини да запомниш нещо - помисли си Раиса. Може с добро. Може и с лошо.“

Любовната история в книгата е доста заплетена и объркана. Обикновена за тези неща имам шесто чувство и в реалността и в книгите, ама в тази книга честно няма и ни най-малка представа кой с кого ще бъде, а това е вълнуващо и малко дразнещо. Естествено имам някои предложения, но не знам дори и аз самата дали ще бъда радостна, ако съм познала.

„Краля демон“ от Синда Уилямс Чайма въпреки малките си недостатъци е интересна и красива книга, която праща читателя в нов свят, която не представя една история изпълнена с магия, тайни, изненади, скръб, загуба, приключения и много интересни моменти.

Благодаря на издателство Емас за предоставената възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар