Търсене в този блог

понеделник, 28 ноември 2016 г.

„Звездни Асове“ - Андрей Христов

Във вселената на "Звездни Асове" хората са се заселили на много различни светове
образувайки обединение известно като "Земният Съюз" - по името на родната планета на човечеството - Земята. Те обаче не са сами в безкрайното пространство. Хората влизат в добронамерени отношения с расата на Марайте, но са в конфликт с агресивната цивилизация на Аркусианците. В миналото хората и мараите са водили война за оцеляване срещу аркусианците. В резултат на обединените си усилия те успяват да отблъснат нападателите и временно установяват спокойствие в контролираната от тях част на космоса. Аркусианците обаче не са напълно победени. Макар и понесли тежко поражение те се спотайват в дълбините на "Тъмния сектор" чакайки сгоден случай да нападат отново...
Главният герой в книгата е осемнадесет годишно момче на име Александър Стаматов. От както се помни той мечтае да стане пилот на космически изтребител. Той е чел и слушал много истории за великите звездни асове от времето на голямата война с аркусианците и иска да бъде един от тях. Когато завършва гимназия е приет в Звездния флот и ще има шанс да осъществи мечтата си, като се обучава за пилот. Заедно с най-добрият му приятел Закъри Горан са разпределени в Седми Флот на Земния съюз, който охранява пограничната зона с Тъмния сектор. 

„....когато се появи някой който реши да заплашва със сила този живот и това щастие: когато реши да ни отнеме всичко, на което държим и всичко, което обичаме: когато заплаши да прекъсне порива на нашия ум и да възпре творческата ни свобода: тогава най-храбрите от нас взимат оръжието, не за да се откажат от всичко, което обичат, а тъкмо за да го защитят.“

„Звездни Асове“ е вълнуващ разказва за звездни приключения, за битки и изпитания, за следване на мечтите, за откриване на любовта и истинското приятелство. Това е тази първа книга от поредица, чието продължение нямам търпение да прочета.
Българските книги се подценяват и заклеймяват като скучни и блудкави, българските автори се считат за бездарни. Това е гадната действителност и за жалост понякога и самата аз се подавам на този стереотип. „Звездни Асове“ е една българска книга с жанр фантастика и е още едно неповторимо доказателство за таланта на народа ни, защото книгата е интересна, вълнуваща и заслужаваща времето си. Да не може да се каже, че книгата е нещо неповторимо и че тя няма своите недостатъци, но въпреки това е много хубава. Тя не е неповторим шедьовър, изграден по невероятен начин и със свършени герои. Не е наистина, но тя притежава интересна история и герои. История, която поставя читателя на прага на нова междувидова война, на първите трепети от следването на мечтата и откриването на любовта. Героите пък са от онези, които ем те дразнят в някои моменти, но същевременно те интригуват.
Трябва да си призная, че изобщо не знаех за съществуването на тази книга докато най-добрият приятел на гаджето ми не ми спомена за нея. От начина по който той ми представи книгата нямаше как да не заинтригува любопидството ми и той беше така добър да ми я даде и за това Ники много благодаря! Но да знаеш, че ти се сърдя как може да ми дадеш толкова хубава книга, като продължението още го няма!
Историята разказва за далечното бъдеще, когато човешката раса се е разпространила значително и извън нашата малка планета и слънчева система, но имащи страшен враг. Тя разказва за младежи решили за защитават другите постъпвайки в Звездния флот (армията), това е история за съзнателния избор на хората да жертват собственият си живота бранейки чуждия. Пътя по който трябва да минат героите, за да станат това, което искат е дълъг, изпълнен с приключения, изпитания, любовни мъки, битки за чест и достойнство и понякога за запазване на живота.

„... Не се ли ужасявате от мисълта, че си имаме работа със същества, които са напълно безразлични към собствената си личност, които не обичат никого и нищо, и които са готови да пожертват абсолютно всичко в името на това да ни победят?.....
-Не, дори напротив, сега съм по-спокоен.
-Но защо, Сър?
-Защото е много по-трудно да победиш човек, който защитава себе си и тези, които обича, който има живот и този живот е най-скъпото нещо за него.“

Главните герои в книгата наистина си ги бива и аз ги харесах много, първо се запознаваме с двамата най-добри приятели Алекс и Зак, които имат късмет освен да получат мечтаното място в Звездния флот, но и да бъдат заедно. Още от началото виждаме, че момчетата са силни и смели, грижовни и мили, имащи недостатъци и слабости, но все пак прекрасни.  Постепенно към тях се пресъединяват и други герои и таке те стават едно съобразно семейство, подкрепящо се, обичащо и готово на всичко един за друг. Това са Габриела, Мегън и Силвия. Въпреки спречкванията между героите, които честно са си нормални, те ги преодоляват и когато трябва стават непобедим отбор. (И да говоря за спречкванията между Алекс и Габриела и често мислех си, че тези двамата ще бъдат заедно, но хей има още време)
Има неща, които бих искала да променя в книгата, бих променила някои черти в героите, развитието на някои моменти, но не мога и честно това не ме разочарова кой знае колко, защото книга си е великолепна и такава каквато си е и е още едно доказателство, че има талантлива хора в малката ни, но велика родина.

„Звезди Асове“ първа книга от една поредица за звездни приключения, за битки и премеждия, за приятелство и любов, това е интересна, динамична и вълнуваща българска книга, която определено ви препоръчвам.

„...Ние, хората не сме силни, защото учим децата си от малки на саможертва в името на човечеството. Не сме силни, защото нямаме лични чувства или амбиции. Не сме силни, защото се отказваме да обичаме близките си или защото не ни е страх от смъртта. Не сме силни, защото не ценим живота си. Ние вярваме в нещо съвсем различно. ....... Ние вярваме, че всеки един от стотиците милиарди хора, разпръснати по планетите в Земния Съюз, е ценен сам по себе си, че е уникален и неповторим. Ние вярваме, че животът на всеки един човек е свещен и трябва да бъде защитавам. Вярваме, че всеки човек има право сам да определя своя път, бъдеще и начин на живот според собствените си разбирания. Ние вярваме, че човек е свободен да се бори, за да постигне собствените си щастие и това е смисъла на живота му.“

П.С. От тук можеше да намерите повече информация за книгата, автора и можеше да си купите и самата книга.

2 коментара: