четвъртък, 15 септември 2016 г.

„Сърца за разбиване“ – Али Новак

Когато среща Оливър Пери, Стела няма представа, че той е водещият вокалист на „Хартбрейкърс“. А Оливър не знае, че тя е единственото момиче на света, което не харесва музиката му. След като сестра й се разболява, Стела Самюълс мисли единствено как да я разсее от мрачните й мисли. Животът й до такава степен се върти около Кара, че тя се отказва да учи в университет, за да бъде до нея. Стела би направила всичко за сестра си – дори да чака на опашка за автограф от „Хартбрейкърс“. И то цели четири часа. Е, поне среща хубаво момче с прекрасни сини очи, докато си купува кафе. Жалко, че няма да го види отново. Само че животът й внезапно се превръща в истинска сладникава любовна песен. Защото момчето от кафенето е Оливър Пери – водещият вокалист на „Хартбрейкърс“. И макар че тя нарича музиката му боклук, Оливър й дава телефонния си номер и дори цитира реплики от любимия й филм. О, Господи, какво става с живота й? Но как би могла Стела да бъде с Оливър – да се среща с него, да се смее с него и да лудуват с останалите от групата – когато сестра й е болна от рак и може би умира?

Краят на лятото официално е тук с началото на учебната година, времето за четене постепенно ще намалява с напредването на училището, но преди да дойде това трагично време от годината аз имах възможността да прочета една чудесна книга, а именно „Сърца за разбиване“ и аз ама наистина обичам тази книга. С лекия и увлекателен начин на разказване, с темите, с които се занимава книгата и с забавните си герои ометох книгата за изключително кратко време.

„Факт: понякога се случват лоши неща и това е част от живота. Всеки го сполетява нещо, рано или късно. Въпросът е как ще поемеш удара.“

Имам да кажа доста нещо за книга и честно не знам от къде да започна.
Започвам от най-лесното, а именно корицата, защото не мога да си премълча за тази красота. Просто съвършенство, имам чувството, че отделих прекалено много време съзерцавайки корицата, че дори не е за вярване.
Корицата е това, което привлече вниманието ми първоначално, но историята го задържа, особено благодарение на начина на писане. Тя не ми позволи да отделя очи от книгата, историята е разказана леко и интригуващо, превръщайки я в перфектно лятно четиво.

„Животът никога не ти дава почивка. Той е суров и не прощава, и когато те връхлети, има само два варианта: да легнеш на земята или да се изправиш и да се бориш.“

Историята ми хареса, защото въпреки, че е разказана леко, изпълнена със забавни моменти, тя засяга някои важни теми, като страха от започването на живот отделно от родния дом, борбата със смъртоносна болест, да книгата засяга някои по сериозни теми, но разказва и за първата любов, за пеперудите в стомаха, за младежките лудории. Всичко това ме накара през по-голяма част от времето да се усмихвам глупаво, че чак в крайна сметка да се окажа с мускулна треска на бузите. И да признавам, че историята е предсказуема, но пътуването до края ме удовлетвори
напълно благодарение значително на лекия, приятен начин на писане.

„Работата е там, че болниците са развъдници на страх. Ако не си напомняш постоянно за доброто, лошото ще се посмуче в теб и ще те превземе.“

И сега идва ред и на героите. Всеки един от тях е образ сам по себе си, не можах да не ги харесам, не можах да не се забавлявам на щуротии те им.
Стела главната героиня ми допадна много, защото е едно нормално момиче, изпитва страх, съмнения, но в крайна сметка се изправя пред страховете си. Страстта и към фотографията, красотата, която намира в нея завладя и мен. Само идиот няма да оцени как авторката е писала за този вид изкуство, няма как да не се оцени нейната сила.

„Светът се движи бързо, всичко около нас се променя всеки ден. Фотографията е дар, чрез който можем да задържим момента завинаги.“

Оливър главният героя също ми допадна, нямаше как да не го харесам, но за Бога как се раздразних на проклетата му изцепка. Но както и да е. В такива книги този елемент и прекалена често срещан. Отношенията му със Стела, тяхното запознанство, развитието на тяхната връзка ми хареса.
Братя и сестрата на Стела, Дрю и Кара са просто невероятни. Забавни, силни, те са подкрепата на Стела, те тримата са един отбор, готови на всичко един за друг, винаги подкрепящ се.

„-Стига, Стела, къде е приключенският ти дух?
-Ами крие се под дивана и се надява да не го арестуват – отвърнах.“

Другите от групата на Оливър, Джей Джей, Алек и Зандър са страхотни, всеки различен от другия, всеки чудесен и страхотен.

 „Сърца за разбиване“ от Али Новак е чудесна и приятна книга за лятото докато се препича на слънцето човек, а на фон се чуват вълните. Това е книга, с която човек е способен да прекара няколко чудесни часа на плажа, наслаждавайки се на тази лека, забавна и увлекателна история.

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

books99 Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang