Търсене в този блог

сряда, 3 август 2016 г.

„Играч първи, приготви се“ – Ърнест Клайн


Гoдинaтa e 2044, a peaлният cвят e нeпpивeтливo мяcтo. Πoдoбнo нa пoвeчeтo пpeдcтaвитeли нa чoвeчecтвoтo, Уeйд Уoтc тъpcи бягcтвo oт тягocтнoтo eжeднeвиe, ĸaтo пpeĸapвa вpeмeтo cи в OAЗИC – вeздecъщa виpтyaлнa yтoпия, ĸъдeтo мoжeш дa cи вcичĸo и вceĸи, мяcтo, в ĸoeтo дa живeeш, дa игpaeш, дa ce влюбвaш – и тoвa нa вcяĸa eднa oт дeceт xиляди плaнeти.  И ĸaĸтo пoвeчeтo пpeдcтaвитeли нa чoвeчecтвoтo, Уeйд мeчтae дa e oнзи, ĸoйтo щe oтĸpиe нaй-гoлeмия лoтapиeн билeт, cĸpит във виpтyaлния cвят. Зaщoтo няĸъдe в тoвa гигaнтcĸo виpтyaлнo игpищe cъздaтeлят нa OAЗИC Джeймc Xoлидeй e зaлoжил няĸoлĸo мaниaĸaлнo зaмиcлeни пъзeлa, чиeтo paзгaдaвaнe ocигypявa гигaнтcĸo бoгaтcтвo – и нeвъoбpaзимa мoщ – нa oнзи, ĸoйтo ги paзгaдae. Beчe гoдини нapeд милиoни xopa ce бopят бeзpeзyлтaтнo дa ce cдoбият c нaгpaдaтa, ĸaтo paзчитaт нa eдин-eдинcтвeн жoĸep – в ocнoвaтa нa зaгaдĸитe нa Xoлидeй e нeгoвa cтpacт, пoпĸyлтypaтa oт ĸpaя нa ХХ вeĸ. И вeчe гoдини нapeд зa милиoни житeли тoвa тъpceнe e cpeдcтвo дa избягaт oт дeйcтвитeлнocттa, пoтaпяйĸи ce в щacтливo и зaвлaдявaщo изyчaвaнe нa cтpacттa нa Xoлидeй.
И тoгaвa нacтъпвa мoмeнтът, ĸoгaтo Уeйд ce нaтъĸвa нa пъpвaтa зaгaдĸa... Извeднъж цeлият cвят ce мoбилизиpa и xиляди ĸoнĸypeнти ce вĸлючвaт в Лoвa – cpeд тяx и изĸлючитeлнo cилни игpaчи, гoтoви дa извъpшaт дeйcтвитeлнo yбийcтвo, зa дa пoбeдят. Eдинcтвeният нaчин Уeйд дa oцeлee и дa зaпaзи вcичĸo, ĸoeтo пoзнaвa, e дa cпeчeли. Зa тaзи цeл тoй тpябвa дa  нaпycнe бeзмeтeжнoтo cи виpтyaлнo cъщecтвyвaнe и дa ce впycнe в peaлния живoт – и любoв, – ĸoитo винaги ca гo yжacявaли.

„..осъзнах, че колкото и страшна и болезнена да е действителността, това е единственото място, на което може да се постигне истинско щастие.“

Обичате книгите? Обичате видеоигрите? Обичате книги с вълнуваща история, забавни моменти, приключения и интересни герои? Е то тогава сте попаднала точно в целта с „Играч първи, приготви се“. Това е прекрасна книга по редица параграфи, тя разказва една интересна и вълнуваща история на пръв поглед за търсенето за едно съкровище, но в крайна сметка се оказва едно излизане от виртуалния свят и започване да се живее в реалността. Не се шегувам и наистина основното действие в книгата се върти около търсенето на едно яйце, но в нея също се разказва за това, че човек може да открие истински приятел, брат по сърце, сродна душа без да има нужда да се срещат на живо, защото не е важно как човек изглежда, а това което представлява вътрешно. (но общуването с непознати в интернет все пак е опасно за това внимавайте!)

Източник.
„Има ли интересни новини?
-Обичайните. Войни, протести, глад. Наближаващият края на човешката цивилизация. Нищо, което да те заинтригува.“

„Играч първи, приготви се“ е една от онези книги, които разказват за едно бъдеще, в което човечеството върви към своя край, хората са запознати с този трагичен факт, но те са намерили своята "обетована земя" и не се тревожат за нищо друго освен, ако не могат да си влязат в профила в ОАЗИС. (е естествено си има своите изключения). Никога не съм била по видеоигрите и преди да започна книгата се чудех дали ще мога да се потопя в нея, обаче като започнах да чета ми се размиха границите между виртуалния свят и реалността, понякога забравях, че по-голяма част от действието в книгата се развива във виртуалната реалност.
Ърнест Клайн ни разказва тази удивителна история по лек и приятен начин, кара читателя да си представи цялата картина с помощта на многото детайли, с множеството информация за 80-сте и с увлекателния начин по който пише. Хубавото в книга и говорещо колко добре пише автора е това, че въпреки многото информация за 80-сте на читателя не му доскучава и не се отегчава.
Героите в книгата от своя странна също са много интересни и извървяха дълъг път. От хора живеещи най-вече във виртуална реалност хора, които не са се срещали, те започват да се разкриват и да живеят в реалността.

„Никой на света не получава каквото наистина иска, което е чудесно.“

Главния герой Уейд (Парзивал) извървя дълг път, със своите познания, смелост и усърдие той де факто спасява света си. Харесва ми как е изграден образа му, той премина през много върхове и спадове, образа му не беше изграден като перфектен човек имащ само добродетели, има много недостатъци, но все пак намира сила в себе си и обединява другите, защото той е от онези остроумни, умни и силни персонажи, които изграждат непобедим екип.
Аех, Арт3мида и Шото са другите главни герои в голямото състезание на Холидей, всеки един от тях се превръща в истински приятел на Уейд, въпреки че приятелство им мина през много трудности и проблеми, но точно трудностите през които преминаха направиха приятелството им силно. Всеки един от тях е интересен и неповторим по свой си собствен начин и всеки един от тях оставя своя отпечатък в историята.

Източник.
 Зареди редица неща заобичах тази книга, зареди
вълнуващата и увлекателната си история, забавните и интересни герои и зарибяващия начин по който е разказана историята направи книгата на Ърнест Клайн „Играч първи, приготви се“ мой любимец.

Благодаря на издателство Intense за предоставената възможност.

„Не харесвам особено реалността, но тя си остава единственото място, където можеш да намериш прилична храна.“ – Граучо Маркс

П.С. Правят филм по книгата за това не губете време, а я почвайте веднага, че да можете да гледайте спокойно филма.

П.П.С. Българската корица е точно 1000000000000 пъти по-хубава от оригинала, детайлите в нашата версия разбиват тези в оригинала.

2 коментара:

  1. Ревюто ти е много хубаво. Успя да пробудиш любопитството ми :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Книгата е много хубава и определено няма да сгрешиш, ако я прочетеш.

      Изтриване