Търсене в този блог

понеделник, 11 юли 2016 г.

„Железният изпит“ – Холи Блек и Касандра Клеър

Дванадесетгодишният Калъм Хънт е израснал с три правила… Никога не вярвай на магьосник.
Никога не преминавай тест, поставен ти от магьосник. И никога не позволявай на магьосник да те отведе до Магистериума. Калъм е на път да наруши и трите правила...
През целия си живот Кал е слушал предупрежденията на баща си за това колко лоша е магията. Той е уверен, че ако изкара Железния изпит и бъде приет в Магистериума, го очакват само беди. Затова дава всичко от себе си, за да се провали... и се проваля тъкмо в това.
Сега Магистериумът го очаква – място, което е бляскаво, но и зловещо, свързано с миналото и водещо към бъдещето му. А Железният изпит е само първото от изпитанията, които ще го посрещнат...

„Огънят гори, водата тече, въздухът навява, земята сковава. Хаосът поглъща.“

И ето ме и мен с ревю за поредната книга на Касандра Клеър. Но тук нещата са малко (много) по различни. „Железният изпит“ е една невероятна книга родила се от съвместната работа на две прекрасни писателки. Това е книга изпълнена с изненади, магии и изпитания, книга пращаща ни в свят на обрати, комични и трагични ситуации.
Както казах история се развива в свят на магии и вълшебства. Свят, в който тайно общество от магове и техните чираци се борят срещу чудовищен враг.
Така казано историята напомня на тази измислена от Дж. К. Роулинг, но повярвайте ми те се различават по ужасно много неща.

„Ще научите миналото, за да се превърнете в бъдещето.“

Източник
Читателя бива запленен от книгата още с първите и страници с увлекателния начин, по който е разказана тази интересна история. До болка съм запозната с творчеството на К.Клеър  (да до болка Каси обича да причинява страдание на читателите си) и винаги съм се удивлявала на начина и на писане и тази книга е още едно доказателство колко прекрасна писателка е тя. Но тази книга не е рожба само на една гениална авторката тя е създадена и от още една писателка, а именно Холи Блек. Това е първата книга на Блек, която чета, но с радост ще прочета и други нейни творби, защото съвместната работа на тези две писателки е дала живот на прекрасната книга. Винаги съм се удивлявала как двама писатели се разбират да пишат една книга, как изобщо става всичко, как се уговарят за историята, героите и така нататък. На мен ми се вижда прекалено непосилна задача, за това толкова много ценя такива книги.
Героите в книга са интересни, забавни, на моменти малко странни (в добрия смисъл на думата) и необикновени.

Източник.
„-Не можеш да пиеш кафе – намръщи се Аарън…… - вредно е и пречи на растежа.
-Вкъщи си пия – възрази Кал, - и то еспресо. Всеки ден! …..
-Има някакъв странен чай.
- Ама аз обичам кафе – оплака се Кал…“

Главния герой Калъм е едно малко, сладко, забавно, доста саркастично и остроумно момче,
което ме кара да се усмихвам глупаво на остроумните му реплики, да се вживявам в приключенията му и да се надявам в бъдеще да продължи да бъде това което е сега и да вярва в същите неща.

„-Ти да не спиш с ножа си? …….
-Някои хора спят с плюшени мечета – сви рамена Аарън, - други с ножове…“

Аарън и Тамара са верните приятели на Кал. Те стават приятели по интересен начин, защото те по скоро бяха избрани да станата приятели, без самите те да го избират. Отначало определено на са задружна дружина, но в последствие те стават такава способна да повдигни планина. (не само в преносния смисъл на израза). Тези тримката са един екип, един отбор, който се подкрепя и защитава взаимно. Всеки един има своите недостатъци, но заедно те се справят с тях.

„-Ти каза нещо мило за нас? – попита Тамара. – Да не ти е лошо?
-Не знам – отвърна Кал, май трябва да си легна.
Но не си легна.
А говори с приятелите си почти цяла нощ.“

Аарън е от онези момчета, които са просто съвършени, най-добри във всичко, той е от приятелите, от които всеки един от нас иска да има, защото е винаги готов да те подкрепи да ти каже, че има надежда.

„-Защо трябва да си толкова проклет? – попита той.
-Защото ти си прекалено добър – отговори искрено Кал, - затова трябва да бъда проклет и за двама ни.“

Тамара пък е от онези момичета, който гледат винаги да изглеждат и да бъдат съвършени, но съм пълната ясното осъзнават, че това не винаги е възможно. В нея се крия бунтарския дух, които излиза на моменти и прави обстановката по-цветна и забавна.

Източник.
„За пръв път Кал се запита дали няма нещо общо с Тамара – инстинкт да прави пакости.“

В книгата ми хареса това (и мен направи адски щастлива де), че всяка една глава в книгата започва с някаква рисунка, която показва сцена от дадената глава.
Чела съм достатъчно коментари към книгата, за да знам, че и други са открили прилики между тази поредица „Магистериум“ и книгите на Дж.К. Роулинг за Хари Потър. И наистина могат да се открият прилики между двете поредици, но дори приликите между тях като се погледната по-надълбоко биват разграничими. И в двете поредици главния герои отива в училище за магии, но ако за Хари това е сбъдната мечта, за която дори не е имал смелостта да си помечтае, за Кал заминаването му в училището е най-големият кошмар. Вярно е, че приликите съществуват, но те са малко. Двете поредици са различават коренно.

„Понякога най-добрият път не е най-бързият.“

Източник
Искам да кажа (напиша де) няколко думи за финала на книгата. Този пълен с обрати и изненади финал. Честно това, което стане не го очаквах. Финала оставя читателя с лошото предчувствие, че нещата могат (сигурна съм, че ще станат все пак говорим за книга написана отчасти от К.Клеър) една огромна каша, а това засилва още повече нуждата на читателя за продължението. Засилва моята нужда.

„Железният изпит“ е първата книга от съвместната поредица на  Холи Блек и Касандра Клеър
наречена „Магистериум“ и това е книга заслужаваща си времето, защото праща читателя в свят на магии, обрати, приключения, забавни и мили моменти.

Благодаря много на издателство Егмонт за предоставена възможност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар