Търсене в този блог

неделя, 24 януари 2016 г.

Кутия за птици - Джош Малерман

Случи се изведнъж. Никой не беше подготвен. Внезапно дори един поглед навън обричаше
човек на жестока смърт. Там имаше нещо непонятно, нещо безплътно - то моментално поразява ума и провокира самоубийствена ярост. Хората трябваше да затворят очи, за да оцелеят. Ала преди това да се случи, загинаха милиарди... И настана тишина, нарушавана само от птичите песни.
Малори е сред оцелелите. Живее в укрепена къща с Момчето и Момичето. Учи ги да живеят без зрение. Подготвя ги за деня, когато ще напуснат убежището си. Тя излиза навън само за да налива вода от кладенеца в двора. Винаги е със завързани очи, винаги се спъва в неравната почва около него. Наблизо тече река. Там чака лодката - последната надежда. Дошло е времето да тръгнат. Със завързани очи. Престои им опасно пътешествие в свят, в който един поглед може да ти коства живота...

„Човекът е съществото, от което човекът се страхува.“

Книгата разказва за края на познатия ни свят, за скритата сила в човека, но и за слабостта вътре в нас, за психиката на човек и какво трябва да направи човек, за да оцелее.
Книгата е просто .... ами невероятна, напълно се потопих в нея, поскачах на всеки звук и дори имаше моменти, в които и аз самата си затварях очите чудейки се колко ли е силен слуха ми, как бих се справила в такъв свят, бих ли оцеляла.
Разтърсваща книга, която ни разказва за жена преживяла истински ужас, отглеждаща децата си в свят изпълнен със заплахи и нейното пътува към спасението може би. Пътуване изпълнено с пречки, страх и пълна бдителност.
В книгата се проследяват двата свята на Малори паралелно. Сега нейното преследване на така жадуваната безопасност и моментите преди толкава години, които разказват как от пълна къща с непознати, а в последствие единственото и семейство, как тя остава напълно сама да отглежда децата си в свят, в който не можеш да излезеш навън без превръзка за очи.
Героите в книгата са най-разнообрази всеки един представител на различни човешки качества. Това е едно от нещата, които правят книгата толкова добра - разнообразните герои всеки един със своите травми, недостатъци и болка.

„Беше смазващо да я слушам да говори така, едва осемгодишна, да ми казва, че животът не е справедлив.“

Малори тя е разказвача на тази история, тя стои в центъра и. Героинята от момиче таман разбрало, че е бременна тя се превръща в жена защитаваща на всяка цена децата си, дори това да означава да бъде понякога строга с тях, дори да означава че се налага да ги превърне в чисти радари засичащи и най-тихия звук, деца чуващи как майка им се усмихва, тъжи  и плаче.

„Пазиш живота им за живот, който не си струва да се живее.“

"Кутия за птици" е една вълнуваща книга, изпълнена с напрежение, страх, болка, но и надежда за по-добър живот. Няма как да кажа, че книгата е за всеки, защото не е, няма също да твърдя, че може да се хареса на всеки, защото това не е вярно, но тя е подходяща за много други хора, които ще я намерят за невероятна.

„Тревогите ви само създават усещането, че сте в безопасност достатъчно дълго, за да се тревожите още малко.“

2 коментара:

  1. Преди бях виждала корицата на книгата, но не се бях зачела в резюмето, звучи изненадващо интересна. Страхотно ревю.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Книгата е интересна, а корицата е просто невероятна, според мен българска е значително по-хубаво от американската.

    ОтговорИзтриване