Търсене в този блог

неделя, 3 януари 2016 г.

Мечът на лятото - Рик Риърдън

Магнус Чейс винаги е бил хлапе с проблеми. След загадъчната смърт на майка си той живее по улиците на Бостън, като оцелява единствено благодарение на острия си ум. Един ден обаче го намира негов чичо - човек, който никога не е срещал, а майка му е смятала за опасен. Този чичо му разказва невъзможни неща: че Магнус е син на северен бог, легендите на викингите са истина и боговете на Асгард се готвят за война. За да спре надвисналия Рагнарьок, Магнус трябва да претърси Деветте свята за оръжие, което е било изгубено преди хиляди години. А когато атаката на огнените великани го принуждава да избира между собствената си сигурност и живота на хиляди, Магнус взима фаталното решение. Понякога единственият начин да започнеш нов живот е да умреш...

„Митовете са истории, които прикриват отдавна забравени истини.“

Казвала ли съм колко прекрасен е Рик Риърдън, колко великолепни са книгите му, как мога да прочета всичко написано от него, дори списъка му с покупки? Ако не съм сега го казвам. Този човек е гений, същински гений. Пише по невероятен начин, създава светове изпълнени с интересни истории и неповторими герои. Всеки един създаден с истинско съвършенство със своите несъвършенства и всеки сам по себе си неповторим.
Тази възхваляваща реч за чичо Рик се породи от прочитането на „Мечът на лятото“. Книгата е просто невероятна изпълнени с премеждия, битки, приключение, забавни моменти и прояви на смелост и любов. Както винаги света създаден от автора е толкова истински, че може на лека ръка човек да повярва в съществуването на скандинавските богове, с толкова много факти и елементи от скандинавската митология.
Магнус, Сам, Блинц и Харт са централните герои в книгите, те са един отбор, едно семейство, звезден отбор натоварен със задачата да отложи края на света (Рагнарок), а в последствие може би и да го спрат.

„Бях горд с това, че четиримата реагирахме като отбор. В свършен унисон, като добро смазана бойна машина, се обърнахме и побегнахме за живота си.

Магнус Чейс ми допадна още от началото. Честно казано направих грешката да го сравнявам с Пърси Джаксън, но Магнус е друг вид герои, да той е силен и смел, готов на всичко да спаси приятелите си, добър и забавен, но Магнус не е герой кой знае колко, който размахва меч, той е надежда, той е сиромашкото лято пред лицето на студа.

„Магнус, радвам се, че още не си умрял. Искам да присъствам, когато това стане.“

Сам ал-Абас, още с нейната проява започнах за правя предположения какви ще бъдат отношения и с Магнус (т.е Сам + Магнус = <3, не че засега нещата се очертават така, но не губя надежда), тя се превърна във вярна негова приятелка, смела и силна, поставена пред подозрението на всички, борбата и да не следва пътя на баща си, избора и да вземе страната на Магнус и вечните и закачки с него няма как да не накарат читателя да я хареса.

„-Значи този кон е твоя племенник, така ли, Сам?
- Не искам да мисля за това - изгледа ме кръвнишки тя.
-Но как татко ти е станал баща и на кон?
-Всъщност Локи е майката на Слейпнир - прокашля се Блицен....“

Билицен и Хартстоун т.е Билц и Харт, джуджето и елфът, това звучи като началото на някакъв виц, но не. Те са верните приятели на Магнус, грижещи се за него, много преди той да разбере произхода си. Двама герои избрали да следват порива на сърцата си, своите мечти.

„-Да завземен хълма!..
- Но защо? - попитах в отговор аз.
- Понеже е хълм.
-Мре да завладява хълмове....“

Няма да е честно да не спомена и съседите на Магнус от етаж 19, Полуродения Гундерсон, Малъри Кийн, Томас Джеферсън-младши и Екс, те се показах като истински герои и верни приятели като повярваха в Магнус и застанаха на неговата страна.

„Номерът със съдбата, Магнус е, че дори да не можем да променим обстоятелствата, изборите ни могат да променят детайлите. Така се борим срещу съдбата, така оставяме своя знак. Какво ще избереш да направиш?“

Ммм трябва да спомена няколко неща:
- Имам чувството, че прекалено много харесах факта, че Риърдън е използвал името Магнус вдъхновено от книгите на Касандра Клеър.
- До прочитането на тази книга единственият досег със скандинавската митология беше с филмите за Тори и Отмъстителите. За това книгата беше изпълнена с непозната факти за мен, което пък направи процеса много образователен и забавен (смешно е да се опитваш да произнасяш някои от термините на глас и изведнъж родителите ти да влязат в стаята и да те погледна все едни си откачена)
- Както споменах, че преди книгата бях ужасно бегло запозната с тази митология и то благодарение на няколкото филма аз постоянно си представях Тор и Логи като Крис Хемсуърт и Том Хидълстън, нищо, че образите на тези божества напълно се различаваха от тези двама актьори, просто не можах да се отърва от техните образи, а и кой би искал да се отърве от който и да е от братята Хемсуърт?

„Без спойлери. Тор обаче изобщо не си е гледал филмите.“

- Може някои хора, които още не са чели книгата са се досетили по фамилията на Магнус т.е Чейс, че е роднина на Анабет. Те са братовчеди и Анабет като добра такава имаше своята проява в книга, а аз буквално всеки път когато се появяваше подскачах от радост, а на края имаше еди разговор между двамката, който ме наведи на мисълта, че и в другите книги тя може да се появи, а защо да не донесе и Пърси.

„.... храбростта на героя не трябва да е планирана, а истински отговор на криза. Трябва да идва от сърцето, без мисъл за награда.“


И в това начало на новата му поредица Риърдън следва своята дарба така да я нарека да използва големите си познания по митологията и да пресъздаде в сегашната реалност. Използвайки таланта си той създава истории пропити с факти, имена и сюжети от митовете, разказвайки ни интересна история изпъстрена с несъвършени герои всеки един от които претърпява процес на развити.
„Мечът на лятото“ е наистина прекрасна книга, интересна, забавна и вълнуваща.

Ревюто към втората книга тук.
Любими цитати от първата книга тук.

2 коментара:

  1. Написала си прекрасно ревю на една от любимите ми книги!Благодаря ти! <3 (бтв сто процента съм сигурна,че Пърси ще се появи в "Чукът на Тор",но не знам как ще издържа докато излезе по книжарниците -___- )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси! И аз нямам търпение да излезе втората книга, дано да си прави и Пърси наистина да се появи. Ще е интересно до се направи съпоставка между двете митологии и двамата герои.

      Изтриване