Търсене в този блог

събота, 14 ноември 2015 г.

Феноменът - Мари Лу

Най-издирваният престъпник в страната Дей и феноменът Джун успяват да избягат от Лос Анджелис. Но когато пристигат в Лас Вегас се случва немислимото: Електор Примо умира. Неочакваната смърт на ръководителя оставя Републиката в ръцете на сина му, младия и неопитен Андън. Колониите и бунтовническата група Патриотите се опитват да се възползват от нестабилното положение на Републиката, за да я превземат. Дей и Джун намират убежище при Патриотите, които им обещават помощ и закрила. Но при едно условие: да убият новоизбрания Електор.
Това е единственият им шанс да останат живи и да спасят по-малкия брат на Дей, Идън. Както и възможност да обединят народа и да му дадат право на глас. Постепенно обаче Джун осъзнава, че новият електор няма нищо общо с жестокия си баща. Ами ако Електорът олицетворява новото начало, от което Републиката така отачаяно се нуждае? Ако революцията доведе единствено до загуба, гняв, ненужно пролята кръв и смърт? Ако Патриотите допускат огромна грешка?
Джун и Дей започват да се съмняват в мотивите на бунтовниците. Превърналото се в легенда момче и феноменът на Републиката решават да вземат нещата в свои ръце. Преди неволно да са се превърнали в пионки в най-ужасяващата политическа игра. Преди да е станало прекалено късно.

Просто не мога да повярвам, че ми отне толкова много време да прочета „Феноменът“. Не е за вярване книгата е толкова хубава, добра и интересна, а аз почти две седмици се бавих. Какво за Бога? Честно казано обвинявам училището и това, че трябваше да чакам цяла събота и неделя, за да мога да се докопам до книгата, тези две неща ме накараха да се бавя толкова много.
Първото нещо, което си помислех, като прочетох книгата беше „Къде са бога е следваща“ и ..Защо момчетата са винаги такива?“. Кажете за Бога истината на момичето, не вземайте решение без тя да знае всичко, защо го правите, защо причинявате болка не само на себе си, но и на тях. Защо Дей трябваше да си толкова благороден, не може ли да си егоист и да бъдеш с Джун дори ако това да означа, че ще бъде само за няколко месеца?
Но да не почвам от края. Във втората книга от поредицата продължава историята на Джун и Дей, две деца който са само на 15, но носят силата да променят съдбата на милиони хора и те го правят. Често казано през повечето време аз забравях, че те са само на по 15, те се държат като зрели хора, готови на всичко за близките си.
И така в тази книга виждаме какво се случва след бягството на Дей и Джун, запознава ме се с патриотите, дава ни се възможността да направим съпоставка между Републиката и Колониите, имаме възможности да си представим Джун и Дей с други да ги видим с хора, които уж биха били по-подходящи.
Както споменах в книга виждаме на едно двете воюващи части на бившите Съединени щати, в първата книга се показва колко увредена и жестока е Републиката, Колониите са представени като място за бягство, място където човек може да живее щастливо и безгрижно, но във втора книга за съдбата на Републиката и нейните граждани има нова надежда, появила се в лицето на новия Електор  - Андън, човек които може да промени държавата за добро само нуждаещ се от вяра в него, нуждаещ се Дей да повярва в него, защото Дей е гласа на народа. Колониите уж място на блаженство, а всъщност е  едно мрачно, жестоко и себично място, място където властват парите.

„Любовта е нелогична, любовта има последици.“


Дам от сега да кажа, че аз Джун и Дей не мога/ не искам да си ги представям с други хора.
Просто не мога. Много умно авторката е представила това Дей с Тез двамата преживели толкова много, произхождащи от едно едно и също място, просто перфектни един за друг и
Джун и Андън - новият Електор и двамата идващи от една и съща класа, и двамата отгледани и считани за нещо важни и специално. Да така представени неща изглеждат тези две двойки чудесни, но Джун и Дей се срещнаха, влюбиха се и не мога да бъдат с други, не и истински щастливи, не и така както биха били ако са заедно.

„Дей, момчето от улицата, което не притежаваше нищо друго, освен дрехите на гърба си и искреността в очите си, владееше сърцето ми.
Той бе красота - отвътре и отвън.
Той бе сребристата нишка в един свят на тъмнина.
Той бе моята светлина“

Като изключим напълно сърце разбиващия си края книгата през цялото друго време носи някакъв си вид надежда, че всичко ще се оправи особено преди финала. Вече всичко е наредено, всеки е щастлив, всеки получава това което трябва и накрая какво. Направо ми идваше да се гръмна, авторката по един толкова тъжен начин представи финала, че човек не може да не се просълзи. Историята е толкава динамична изпълнена с напрежение в едни момент всеки е щастлив, а в следващия пада бомбата и всичко е с краката на горе. Но какво би била едната история без своите герои.
Дей и Джун какво повече да кажа за тях от това, че те са едни невероятни личности, на които с ръка на сърцето мога да кажа, че им се възхищавам.
Новият Електор - Андън е една наистина интересна и добра личност и с удоволствие бих искала да бъде с Джун само, че ако го нямаше Дей.
На-добрата приятелка на Дей - Тес в първата книга нейния образ ми хареса много, толкова миличка и добра, напомняща ми на една моя съученичка, но в тази книга нейния персонаж е представен измъчван от ревност и завист, от болка и страх, че ще загуби единствения си близка човек, за това тя меко казано направи доста грешки, грешки които лесно могат да бъда простени, ако човек наистина иска.

„- Ако трябва да избираш да спасиш мен или Джун и не можеш да губиш време... какво ще направиш? .... - Кого ще спасиш?
- Ти добре ли си? Ще спася теб?
...
- Защо!
- Не знам. - ... - Защото Джун няма да има нужда от помощта ми.“


„-Колко жалко, че ми натресоха толкова грозен помагач.
- Колко жалко, че ми натресоха такава лъжкиня.“

„Феноменът“ една невероятна, драматична, красива и впечатляваща книга. Отделено време да се прочете е истинско блаженство, а финал ти свива сърцето и те кара да се надяваш на чудо.

„Бяхме преминали през много неща, за да се превърнем в непознати.“

1. Легендата - Мари Лу - ревю
3. Героят - Мари Лу - ревю 

Няма коментари:

Публикуване на коментар