понеделник, 8 юни 2015 г.

НАЙ-ДОБРОТО В МЕН - Никълъс Спаркс

Може ли любовта да пренапише миналото?
На кого не му се иска безкрайната обич да е възможна. Тя самата го вярваше преди години. Тогава бе на осемнайсет.
Аманда и Досън се влюбват безумно в гимназията. Макар да принадлежат към различни социални прослойки, техните чувства са неподвластни на неписаните правила в малкото южно градче. Непредвидими обстоятелства разделят влюбените и ги запращат по противоположни житейски пътеки.
След години Аманда и Досън се срещат отново...
И двамата не са забравили страстната първа любов, която ги е белязала завинаги. Изправени пред болезнени спомени, те трябва да открият дали любовта може да пренапише миналото и да заличи настоящето.

Първо, защото не мога да се стърпя.
Да вярно сте забелязали, че заглавието е само от главни букви, не полудявате.
Но друго яче не може, съжалявам, но такава издънка с превода е просто  абсурдна.
И едва завършил второкласник в днешно време ще знае, че  The best of me се превежда като Най-доброто в мен, а не Моят път към теб. И на мен не ми минава номера, с  които са се опитали да замажат гафа си. Съжалявам, че ревюто за тази прекрасна книга трябва да започни така, но...
Ох за малко да забравя 99,9% съм сигурна, че главния герой се казва ДоУсън, а не Досън, но за това няма да вдигам голяма врява, защото не ми се отдавам особено точно произнасянето на чуждите имената.

Да оставим това с грешките, че скоро време ще изпуша.
Книгата, ох тази книга. Още един от шедьоврите на Н.Спаркс. Какво да кажа. Докато четох  книгата изхабих не един пакет носни кърпички. Тази прекрасна история заслужава само възхищение и признание, а какво по-добро от това да се разревеш, защото историята ти е влязла в сърцето, защото си заобичал героите, чиято съдба ти е прекалено скъпа и дори да знаеш, че края сигурно няма да е един от най-щастливите да не спираш да се надяваш всичко да се подреди, защото иначе ти самият ще бъдеш съсипан.
Тази книга е една красива приказка за двама влюбени, отдавна раздели зареди несправедливостта на живота, които отново откриват пътя един от друг, но не получават заслужения си край. Но книгата не проследявана  само историята на ДоУсън и Аманда, а и на други герои, кой второстепенни, кой не всяка, една от историите показва една страна на живота. В живота винаги ще има истинска любов, която преодолява времето, любов не умираща със смъртта, в живота винаги ще има гадости и гадняри, които понякога ще ни се струват като божие наказание, но винаги ще има и нещо зареди което да живеем, дори това нещо да е само спомена. Книгата освен сбор от красиви, сърцераздирателни и различни истории, тя е сбор и от най-различни герои.

Като започни от Доусън, Аманда, Тък - прекрасния и добри хора, които са пример, че има още добро и че има истинска любов и че е без значение родословното ти дърво - важно е ти какъв си.
За истински кретени пример  са братовчедите на ДоУсън естествено.


„Ловците отдалечаваха отдалече имота, тъй като надписът "Нарушителите ще бъдат застреляни" на входа звучеше не толкова като предупреждение, колкото като заплаха“ 

„-..А не бива. Той иска да го помним.
- Нямам нужда от предмет, за да го помня.
- Помисли за друго - той иска да бъде нещо повече от спомен, иска част от него да бъде с нас, част, която да го замести. “

„Трудностите разделят някои хора. А други като нас сближават още повече.“

„..Защото си жив. Това значи, че ще обичаш и ще бъдеш обичан.. А нищо друго няма значение. 


Всеки готов да изхаби  няколко пакета кърпички и да приживе е с героите не една, а две прекрасния и запомнящи се любовни история, то тогава да грабва книгата без да чака друга покана.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

books99 Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang