неделя, 15 март 2015 г.

Възпламеняване - Сюзан Колинс

Прехвърчат искри.

Пожарът се разраства.

И Капитолът иска отмъщение.
В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет на ежегодните Игри на глада – реалити шоу, предавано на живо по телевизията. В Игрите може да победи само един. И гледането е задължително!
Колкото и да е невероятно, Катнис Евърдийн е победител в Игрите на глада. А победата означава богатство и слава. Сега Катнис би трябвало да е щастлива – в края на краищата пак е при семейството си и стария си приятел Гейл. Но нищо не е точно така, как тя иска. И се носят слухове за бунт срещу Капитола – бунт, за който Катнис може би е допринесла.

Втората книга от поредицата си заслужава почти всяка минута, която човек отделя за нея.
Интересно е да си види как Катнис и Пийта продължават живота си след Игрите, как се опитват да убедят цял Панем, че са лудо влюбени, най-вече президента Сноу, как приемат новината, че отново ще участват и Иглите, как опознават новите си противници и каква вътрежна борба водят, защото ги харесват, но и двамата са си поставили целта не самите да оцелеят, а за спасят другия. 
Някъде около средата след турнето и докато чакат началото на новите Игри си беше малко скучно, но после действието отново стана вълнуващо, спиращо дъха. 
В книгата се усещат  болката на Катнис, без да може да се сбогува с любимите хора, отива на място от където ще се върне мъртва, с цел да спаси друг свой любим човек (Пийта), цел за която ще трябва да убие хора, които в развитието на действието и стават приятели. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

books99 Template by Ipietoon Cute Blog Design and Bukit Gambang